Brže ne može

Za ove kekse trebat će vam samo par minuta vremena i tri sastojka koja već vjerojatno imate

 Agcreations/Getty Images/istockphoto
Još je bolje da vam ne treba vaga, već samo šalica za čaj kojom ćete odmjeriti sve potrebne namirnice

Iako se većina nas voli posvetiti kuhanju, nerijetko nam se svima dogode dani kad nemamo previše vremena. No, što kad nam se tih dana jede slatko, a u kući nemamo ni kockicu čokolade, oraha, slatkog vrhnja... E pa za te dane si sačuvajte ovaj recept!

Za pripremu ovih jednostavnih, ali ukusnih keksa od prhkog tijesta koji se tope u ustima, piše Taste of home, ne trebaju vam posebni sastojci, već samo tri namirnice koje vrlo vjerojatno već imate kod kuće. Neće vam biti potrebna niti vaga, već je zamijenite šalicom za čaj, a možda vas razveseli i što vam ne trebaju modlice za kolače, već kekse možete narezati nožem kad tijesto izvadite iz pećnice.

Trebat će vam:

1 šalica maslaca, omekšalog
½ šalice šećera
2 šalice glatkog brašna

*za mjeru koristite šalicu za čaj

Trebamo li prosijati brašno kada radimo kolače od prhkog tijesta? Uvijek se preporučuje prosijati brašno kako bismo razbili grudice. Posebno je dobra ideja u receptu koji ima samo tri sastojka, kao što je ovaj.

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 160°C.

Maslac i šećer umiješajte mikserom dok se ne sjedine u jednoličnu kremu.

Postupno dodajte brašno te miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Dobivenu smjesu sad prebacite u lim za pečenje, pa poravnajte da bude jednako debelo po cijeloj površini. Vilicom izbodite tijesto ravnomjerno po dužini i širini (pogledajte video na linku!).

Pecite 30 do 35 minuta te narežite na kvadrate dok je toplo.

Potpuno ohladite, a za posluživanje možete posipati šećerom u prahu.

image
Agcreations/Getty Images/istockphoto

Detaljnu pripremu, pogledate ovdje.

MOŽDA STE SE PITALI...

Zašto su moji keksi od prhkog tijesta premekani?

Prhko tijesto sadrži veliku količinu maslaca. Ako smatrate da vam je prhko tijesto premekano, pokušajte ga ohladiti prije pečenja. To će omogućiti maslacu da se stvrdne.

Zašto prhko tijesto treba probosti vilicom?

To nije neophodno, ali sprječava da se stvore mjehurići koje "proizvodi" maslac.

Kako mogu znati kada su keksi od prhkog tijesta gotovi?

Kolači od prhkog tijesta brzo su gotovi. Mogu biti nabijeni i gnjecavi ako nisu dovoljno pečeni, ili pretvrdi i lomljivi ako se prepeku. Zlatna boja (svijetlo smeđi tonovi) na rubovima neka vam bude signal da je pečenje vjerojatno pri kraju.

Mogu li čuvati kekse od prhkog tijesta?

Budući da prhko tijesto ima visok udio masnoće, njime se mora pažljivo rukovati kako bi se spriječilo mrvljenje. Za spremanje, posložite kolačiće u jedan sloj, dodajući komad papira za pečenje između slojeva. Prhki kolači mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tri tjedna. Za dulje skladištenje (do 3 mjeseca), kolače stavite u zamrzivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:56