Na Najmanjem festivalu vina i hrane, u organizaciji Aha! vinskog bara i bio restorana Zrno seli, između ostalog, po prvi su put predstavljeni ručno rađeni keksi brenda Butter Drop Cookies.
Iza brenda stoje Dino i Glafira Bunja, koji su se po povratku iz Kanade odlučili u Hrvatsku donijeti svoju verziju američkih cookiesa.
"Tijesto odležava najmanje 24 sata, ne sadrži umjetne zaslađivače ni aditive, a naglasak je na prirodnim okusima", otkrio nam je Bunja.
Svaki korak u proizvodnji pažljivo je promišljen, baš kao i predstavljanje na Najmanjem festivalu vina i hrane. Dino ističe: "Ovaj festival nam je jako poseban jer i ekipa iz AHA! i ekipa iz Zrna drže do kvalitete te surađuju s malim proizvođačima. To je okruženje u kojem se osjećamo kao kod kuće i u kojem vidimo smisao onoga što radimo."
Dodaje kako im je važno biti dio događaja koji njeguju istu filozofiju, kvalitetu ispred kvantitete i podršku manjim proizvođačima. Najmanji festival bio je tek njihov prvi korak u tom smjeru.
Razvoj recepata trajao je mjesecima, objašnjava Dino: "Radimo s manjom količinom šećera nego što je uobičajeno, te nam je trebalo gotovo osam mjeseci da postignemo savršeno tijesto, sočno i mekano iznutra, a hrskavo izvana."
Prvo su cookies testirali na prijateljima i obitelji, a tek kada su oni bili oduševljeni, pala je odluka da ih predstave široj javnosti i da iz ljubavi prema ovoj slastici razviju biznis.
Danas se ovi keksići mogu naručiti preko online platforme te je trenutno u ponudi osam okusa, dok uskoro stiže i jedan poseban, slani cookie s pecorinom i ružmarinom.
I dok u budućnosti planiraju otvoriti vlastiti prostor u kojem će se moći kušati cookiesi uz kavu, mi smo se bacili na testiranje i naručili svih osam okusa koje Butter Drop Cookies trenutno ima u ponudi, želeći dobiti što potpuniji dojam. Uostalom, svaki keks nosi svoj karakter i poseban štih, a cijene se kreću između 2,80 i 3,20 eura.
S obzirom na to da se ljetno bliži kraju, ali visoke temperature i dalje ne posustaju, jedan od prvih izbora koji je ispao pun pogodak, bio nam je Lemon (2,80 eura), kompaktan cookie koji ne samo da nosi intenzivan okus limuna, već je i preliven glazurom od limuna, što daje dodatnu dozu svježine i naglašava citrusnu aromu. Ovaj okus je osvježavajući i lagan, ali ne previše sladak, zbog čega bi mogli pojesti više od jednog.
S druge strane, ljubitelji čokolade neće ostati ravnodušni na Triple Chocolate (3,20 eura), koji je prava mala čokoladna bomba. Kombinacija mliječne i tamne čokolade u samom keksu dosta je intenzivna pa je on odličan za one koji stvarno ne mogu zamisliti desert bez čokolade. Sličan mu je Classic chocolate chip (2,80 eura), koji je klasičan izbor sa mliječnom čokoladom. Black & White (2,80 eura), spoj tamne i bijele čokolade, predstavlja keks vizualno zanimljiv, ali generalno dosta sličan klasičnoj verziji.
Nešto drugačije pronašli smo u okusu Raspberry white chocolate (3,20 eura). U ovom keksu nalazi se domaći džem od malina, koji vlasnici ove male manufakture rade sami, kao i bijela čokolada koja ga prati, stvarajući dobar balans između slatkog i voćnog osvježenja. Njegova voćna nota prirodno se povezuje s Lemonom, pa su to dvije varijante koje bi ljubitelji voćnih okusa svakako trebali isprobati.
Apple pie (2,80 eura) donosi nešto mekšu, manje kompaktni teksturu koja više podsjeća na križanac između cookija i muffina, što može biti prednost za one koji vole mekše deserte. Okus jabuke i začina, već nas priznajemo podsjeća na zimu i slatke trenutke uz utješnu hranu.
S druge strane, Almond caramel (3,20 eura) i Walnut dark chocolate (2,80 eura) donose sigurnu klasičnu kombinaciju okusa. Bademi i karamel u prvom slučaju daju solidan, ali poznat okus. Iako su ovi okusi manje inovativni, sigurni smo da će ljubiteljima tradicionalnijih keksića biti pun pogodak.
Sve u svemu, Butter Drop Cookies nude raznoliku paletu okusa s jasnim razlikama u teksturama i intenzitetu, pa ako ste za dobar keks, razmislite o tome da isprobate upravo njihove. Ovih dana kušati ih možete i u AHA! slow wine baru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....