OVO PEČEMO ZA VIKEND

Za ove kremaste čokoladne brownieje trebat će vam samo jedna zdjela i lim za pečenje

Kada vam ponestane ideja što od slastica pripremiti za vikend, s ovim kolačem nikad nećete pogriješiti

Uvijek smo u potrazi za receptom za stvarno dobar čokoladni brownie, ukusni kolač meke i kremaste sredine koji se topi u ustima i predstavlja trenutak pravog veselja. Neovisno je li poslužen kao desert nakon ručka ili uz kavu kao slatki međuobrok, spremate li ga kao dio slatkog stola za neko slavlje ili ste ga ispekli samo radi sebe i svog zadovoljstva, čokoladni brownie može biti prava poslastica. Pritom njegovu pripremu možete odraditi u jednoj zdjeli, što znači da će čišćenje kuhinje nakon njegove pripreme biti lako i brzo. Osnovnu smjesu možete i doraditi tako da ubacite komadiće čokolade, oraha, pekana, kikirikija, komade voća, pekmez ili pak sloj pripremljen od sira, ovisno o vašim preferencijama.

image
Fcafotodigital/Getty Images

Dok će svaka od tih kombinacija biti ukusna, ipak nije svejedno u čemu spremate svoje browniese. Iako su lijepi za vidjeti, stakleni pekači znaju biti problematični jer ne raspoređuju jednako ravnomjerno toplinu kao što to čine klasični limovi od metala. To znači da trebate pripaziti dok pečete svoje browniese jer želite da sredina kolača bude i dalje kremasta, ali i da bude pečena.
Ovisno o tome koju teksturu sredine želite postići, prilagodite vrijeme pečenja pa kada prođe 40 minuta od početka, provjeravajte pomoću drvene čačkalice situaciju. Pečete li ipak u staklenom pekaču, ostavite browniese nekoliko minuta dulje u pećnici. Jednom kad se ispeku po vašim željama i ako im uspijete odoljeti, ohladite ih i premjestite u zatvorenu posudu. Tako spremljeni na sobnoj temperaturi mogu stajati i do tjedan dana, a možete ih i smrznuti. U zamrzivaču ih držite do tri mjeseca!
image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

Čokoladni browniesi
230 g maslaca
100 g čokolade
200 g šećera
4 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
90 g kakaa u prahu
120 g brašna
pola žličice soli
pola žličice praška za pecivo
image
Alvarez/Getty Images

Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite četvrtastu posudu za pečenje dimenzija 24,5 x 24,5 x 6,5 cm papirom za pečenje. Stavite na stranu. U loncu srednje veličine otopite maslac na srednje jakoj vatri. Maknite s vatre i dodajte komadiće čokolade i šećer. Miješajte dok se čokolada i šećer potpuno ne otope. Pustite da se smjesa malo ohladi pa dodajte jedno po jedno jaje pazeći da se ne skuhaju. Dobro promiješajte nakon svakog dodavanja. Umiješajte vaniliju. Dodajte kakao prah, brašno, sol i prašak za pecivo pa širokim potezima miješajte tek toliko dok se sastojci ne pomiješaju. Ulijte tijesto u posudu za pečenje i pecite oko 40 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 14:06