Kada je nedavno, za aktualni broj magazina Dobra hrana, naš suradnik Zoran Šimunić Šime pripremao jela iz woka, pokazao nam je i kako jednostavno, od samo nekoliko sastojaka napraviti palačinke na mandarinski. U pitanju su, zapravo, tanke i lagane palačinke, slične teksture kao tortilje i poslužuju se slane. Odlične su uz svinjetinu, a dobro idu i uz pekinšku patku, no uvijek ih poslužiti možete i uz neko drugo jelo po samo svojoj želji, za ono u kojem biste inače koristili tortilje.
Palačinke na mandarinski rade se od brašna, soli, vode i ulja i, jednom kada ih napravite i kada se ohlade, vrlo lako ih možete spremiti u plastičnu vrećicu sa zip zatvaračem ili posudu pa ih u hladnjaku držati i do pet dana.
Palačinke na mandarinski
Trebat će vam:
280 g glatkog brašna i još malo za valjanje tijesta
100 ml kipuće vode
100 ml ledene vode (hladna voda s ledom)
2 jušne žlice suncokretova ili sezamova ulja od tostiranih sjemenki
sol
KORAK 1
Brašno stavite u prikladnu dublju posudu, a potom lagano, uz miješanje, ulijevajte vruću vodu preko štapića. Ponovite postupak s hladnom vodom.
KORAK 2
Miješajte dok se sve brašno ne poveže i potom mijesite tijesto dok ne dobijte glatku mekanu kuglu (oko 5 minuta).
KORAK 3
Pokrijte tijesto vlažnom krpom i neka se razvija najmanje 30 minuta. Tijesto razvaljajte u valjak i razrežite na komade debljine 4 cm. Koristeći valjak, razvaljajte pripremljene komade jako tanko u obliku kruga.
KORAK 4
Premažite dobiveni krug s malo ulja i na njega stavite drugi te ih lagano stisnite da se spoje.
KORAK 5
Zagrijte wok, obrišite ga papirnatim ubrusom te stavite palačinku da se peče dok se ne pojave mjehurići (oko 1 minute). Okrenite dok se opet ne pojave mjehurići - ako su preveliki, pritisnite palačinku lopaticom. Izvadite ih iz tave i, dok su vruće, razdvojite slojeve - dobit ćete dvije palačinke. Stavite ih na tanjur i pokrijte platnenom krpom da ostanu mekane.
Dodatan savjet!
Ako vam je prekomplicirano raditi dvije palačinke odjednom, možete preskočiti korak spajanja dviju palačinki.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....