KORAK PO KORAK RECEPT

Za ove slane palačinke trebat će vam četiri sastojka i malo volje! Spremite ih u hladnjak i koristite cijeli tjedan

Zoran Šimunić Šime otkrio nam je recept za palačinke na mandarinski, jednostavnije su nego što izgledaju, a možete ih poslužiti uz čitav niz jela

Kada je nedavno, za aktualni broj magazina Dobra hrana, naš suradnik Zoran Šimunić Šime pripremao jela iz woka, pokazao nam je i kako jednostavno, od samo nekoliko sastojaka napraviti palačinke na mandarinski. U pitanju su, zapravo, tanke i lagane palačinke, slične teksture kao tortilje i poslužuju se slane. Odlične su uz svinjetinu, a dobro idu i uz pekinšku patku, no uvijek ih poslužiti možete i uz neko drugo jelo po samo svojoj želji, za ono u kojem biste inače koristili tortilje.

Palačinke na mandarinski rade se od brašna, soli, vode i ulja i, jednom kada ih napravite i kada se ohlade, vrlo lako ih možete spremiti u plastičnu vrećicu sa zip zatvaračem ili posudu pa ih u hladnjaku držati i do pet dana.

image
Berislava Picek/Cropix

Palačinke na mandarinski

Trebat će vam:
280 g glatkog brašna i još malo za valjanje tijesta
100 ml kipuće vode
100 ml ledene vode (hladna voda s ledom)
2 jušne žlice suncokretova ili sezamova ulja od tostiranih sjemenki
sol
KORAK 1
Brašno stavite u prikladnu dublju posudu, a potom lagano, uz miješanje, ulijevajte vruću vodu preko štapića. Ponovite postupak s hladnom vodom.

image
Berislava Picek/Cropix

KORAK 2

Miješajte dok se sve brašno ne poveže i potom mijesite tijesto dok ne dobijte glatku mekanu kuglu (oko 5 minuta).

image
Berislava Picek/Cropix

KORAK 3

Pokrijte tijesto vlažnom krpom i neka se razvija najmanje 30 minuta. Tijesto razvaljajte u valjak i razrežite na komade debljine 4 cm. Koristeći valjak, razvaljajte pripremljene komade jako tanko u obliku kruga.

image
Berislava Picek/Cropix

KORAK 4

Premažite dobiveni krug s malo ulja i na njega stavite drugi te ih lagano stisnite da se spoje.

image
Berislava Picek/Cropix

KORAK 5

Zagrijte wok, obrišite ga papirnatim ubrusom te stavite palačinku da se peče dok se ne pojave mjehurići (oko 1 minute). Okrenite dok se opet ne pojave mjehurići - ako su preveliki, pritisnite palačinku lopaticom. Izvadite ih iz tave i, dok su vruće, razdvojite slojeve - dobit ćete dvije palačinke. Stavite ih na tanjur i pokrijte platnenom krpom da ostanu mekane.

image
Berislava Picek/Cropix

Dodatan savjet!

Ako vam je prekomplicirano raditi dvije palačinke odjednom, možete preskočiti korak spajanja dviju palačinki.


image
Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija Na Naslovnici: Tomislav Krišto/cropix/

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 06:02