STARINSKO JELO

Za ovo gotovo zaboravljeno jelo trebat će vam samo pet sastojaka i petnaestak minuta vremena

 Marko Miščević/Cropix
Brzo je gotova, možemo je jesti toplu i hladnu, a vrlo je vjerojatno da će vas na prvi zalogaj vratiti u djetinjstvo

Cicvara je tradicionalno jelo, po nekima i nezaobilazni svjedok pastirske kuhinje, koji su pripremale naše bake. U starim knjigama koje se bave etnologijom, baštinom i tradicijom naših krajeva, moguće je pročitati kako cicvara dolazi iz hercegovačkog kraja zbog odličnog kajmak. Međutim, ista ili slična jela pripremaju se u Lici, Dalmatinskoj zagori, Istri, pa i Crnoj Gori.

image


Biljana Gaurina/Cropix

Iako se ovo jelo nekada pripremalo na svečanim priredbama i slavljima, ono je također, upravo zbog ekonomičnih sastojaka, predstavljalo i neizbježan obrok ovčarima (pastirima) i težacima. U najstarijim recepturama, ona se pripremala od brašna pšenice, ali i raži, ječma i zobi. U novije doba najpoznatija je ipak inačica s kukuruznim brašnom. Donosimo provjereni starinski recept bake Mire, u kojem ona koristi maslo, odnosno pročišćeni maslac.

image
Tomislav Krišto/Cropix

CICVARA BAKE MIRE
Trebat će vam:
300 grama svježeg sira
500 mililitara mlijeka
1 žlica masla
200 grama kukuruznog brašna
2 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
U mlako mlijeko ubacite smrvljeni svježi sir, te sve zajedno zagrijavajte na štednjaku na niskoj temperaturi. Miješajte mlijeko i sir dok se ne sjedine, zatim dodajte žlicu masla i kiselo vrhnje.

Nakon toga miješajući počnite postepeno dodavati kukuruzno brašno. Nakon što se smjesa lijepo poveže možete je odmah poslužiti toplu. Također, možete je pripremiti i za kasnije, kada ćete je jesti hladnu. Za njezinu pripremu toplu smjesu izlijte u lim za pečenje i tako ostavite dok se ne ohladi. Nakon što se tijesto ohladilo narežite ga po želji i servirajte.

image
Marko Miščević/Cropix

Također, možete napraviti i tradicionalne kalničke cicmare s pšeničnim ili kukuruznim brašnom za koje smo svojevremeno dobili recept, a možete ga pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:51