KORAK PO KORAK

Pijani šaran po receptu bake Nade gotov je u 30 minuta, a trebat će vam svega 5 sastojaka

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Šarana je potrebno samo očistiti, začiniti, a zatim mu povremeno dodati preljev od ulja, vina, soli i crvene paprike

Baka Nada Romić ozbiljna je kuharica, godinama je radila u kuhinji kutinske Petrokemije koja je svakodnevno hranila tisuću zaposlenih. Iako je i njezin pijani šaran jednostavno jelo, dobili smo precizan recept. Tako je i bolje jer veći su izgledi da ćemo doma pripremiti pijanog, a ne šarana na rašljama.

Šarana od dva kilograma treba očistiti i otvoriti po leđima, kao i onog za rašlje. Potom ga nasoliti iznutra i staviti na zagrijanu tepsiju podlivenu uljem u pećnicu na 180 stupnjeva. Napravi se preljev od suncokretova ulja, škrleta, soli i crvene paprike kojim se šaran za vrijeme pečenja povremeno zalijeva. Peče se otprilike 30 minuta.

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

Rezultat je, uvjerili smo se svojevremeno i sami, šaran koji na prvu izgleda dosta zapečen, no meso mu je iznenađujuće sočno, baš nimalo suho. I jako ukusno, bez ikakvih negativnih okusa. Recept donosimo u nastavku.

CIJELU PRIČU O ŠARANU PROČITAJTE OVDJE.

Trebat će vam:

šaran od cca 2 kg
8 - 10dkg soli
3 dl suncokretovog ulja
slatka crvena paprika
2 dl bijelog vina (škrlet)

KORAK 1.

Šarana očistite i razrežite po leđima.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

KORAK 2.

Iznutra ga posolite i stavite na zagrijanu tepsiju podlivenu uljem u pećnicu na 180°C.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

KORAK 3.

Napravite preljev od ulja, vina, soli i crvene paprike.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

KORAK 4.

Za vrijeme pečenja povremeno podlijte šarana.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

KORAK 5.

Pecite otprilike 30 minuta.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:50