NEDJELJNI RUČAK

Za pripremu mekog mesa koje se raspada na dodir trebat će vam još samo povrće i 3 sata vremena

 Zeleno/Getty Images/istockphoto
Osim u juhi, ovaj komad mesa možete pripremiti i u finom umaku pa ga poslužiti uz omiljeni kremasti prilog

Trebat će vam:

4 komada juneće koljenice

3 mrkve

1 veći komad korijena celera

1 veći luk

100 g slanine

200 ml bijelog vina

4-5 žlica pelata

temeljac

prstohvat šećera

2-3 grančice timijana

1 lovorov list

Priprema:

U posudi debelog dna na dobro zagrijano ulje najprije sa svih strana zapecite meso. Izvadite ga i potom ubacite slaninu pa pecite dok ne otpusti masnoću. Po potrebi dodajte još ulja ili sitno sjeckani luk samo bacite na već postojeću masnoću. Pustite da poprimi zlatnu boju, a zatim dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pustite da se pirja nekih 20-ak minuta, a potom dodajte vino. Pirjajte dok alkohol ne ispari. Dodajte pelate, timijan, sol, papar i malo šećera. Sve dobro pomiješajte, dodajte temeljac i vratite meso. Tekućina treba pokriti komade mesa. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata ili dok se meso ne počne raspadati. Zadnjih pola sata pojačajte vatru i kuhajte otklopljeno, ali pazite da ne zagori. Poslužite uz pire krumpir ili drugi prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:31