Odličan desert

Zaboravite kompot, zaljubit ćete se u jedan od najlakših, ali i najboljih recepata s dunjom

 Vasyl Chybor/Getty Images/istockphoto
Neka ove jeseni dunja ne miriše iz vaše sobe, nego iz kuhinje!

Ako ste imali sreću i dobili domaće dunje, ove ih godine nemojte sve skuhati u kompot ili poredati na prozoru i ormaru dok nestane života iz njih, već ih isprobajte napraviti po receptu koji se tradicionalno pripremao u dubrovačkom kraju gdje dunje, ako niste znali, zovu mrkatunje.

Osim što je brzo gotov, za ovaj desert sasvim sigurno sve sastojke već imate kod kuće, a ne zaboravite kako dunje možete dodati uz krumpir omiljenom pečenju, od njih napraviti slatko ili, pak, štrudlu, jednostavan biskvit ili skuhati spomenuti kompot.

image
Vasyl Chybor/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

6 dunja

Za nadjev:

100 g mljevenih oraha (može i lješnjaka)
100 g suhih smokava
100 g šećera
100 g maslaca
4 žice meda
1½ žličica cimeta
12-24 komada klinčića
2 žlice šećera u prahu
bobice jednog nara

image
Nikolay_donetsk/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Dunje dobro operite i posušite pa prepolovite. Uklonite im kličak i izdubite sredinu pa stavite u komadu kuhati u malo vode. Neka se kuhaju oko 15 minuta.

Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte orahe, sitno narezane suhe smokve, šećer, med i cimet. Maslac rastopite i ostavite neka stoji na sobnoj temperaturi.

Kad su dunje malo omekšale, izvadite ih iz vode i izdubljenu sredinu napunite pripremljenim nadjevom i slažite u lim za pečenje. Kad ste ih sve napunili i složili u lim za pečenje, u svaku polovicu još ubodite po jedan do dva klinčića za bolju aromu.

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a dunje prelijte rastopljenim maslacem prije nego što ih stavite peći. Pecite dok ne poprime nježno zlatnu nijansu.

Ohladite, a prije serviranja posipajte bobicama nara i šećerom u prahu, najbolje onim u kojem držite mahunu vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:39