Tradicionalni recept

Zaboravite krafne, vrijeme je za krafe, jelo koje će podići svaki gulaš, žgvacet ili umak

Tradicionalno je to jelo labinskog kraja koje se priprema "na slatko", a spaja se sa slanim jelima

Kako je riječ o predjelu Hrvatske koji je najbliži Italiji, nije nikakvo čudo da mnogima na spomen Istre prvo padne na pamet dobar tanjur pašte. I maslinovo ulje, naravno. Pljukanci, fuži, šurlice, pasutice, tajadele, fidelini, makaruni, ravioli, rigatoni … u kremastom umaku od škampa, šparoga, gljiva, s tartufima, žgvacetom ili gulašom, samo s domaćim sirom, pršutom ili pancetom... mnogima su omiljeno jelo bez obzira na kuhinju na kojoj su odrasli. Ipak, jedna vrsta tjestenine, za koju, usput rečeno, mnogi nisu čuli, a karakteristična je za Istru, a posebno Labinštinu jesu labinjonski krafi.

image

Labinjonski krafi mogu se kuhati, ali i peći

Fcafotodigital/Getty Images

I prije nego što pomislite kako je riječ o još jednom nazivu za krafne, da vas zaustavimo - nije riječ o krafnama već o posebnoj lokalnoj labinskoj recepturi za tjesteninu punjenu sirom, ali pripremljenoj "na slatko". Krafi su dakle tjestenina oblikom pomalo nalik na raviole, koja se puni svježim sirom i grožđicama te raznim dodacima. Kao slastica može se pržiti u ulju ili se skuhati i preliti umakom od karamela s vrhnjem koji se flambira rakijom. Međutim, labinski ili labinjonski krafi, kršonski, ćepljonski ili plominski, svoje mjesto nerijetko imaju na kraju svečanog ručka, a obavezno za blagdane ili obiteljske fešte.

"Nekad su se krafi jeli u specijalnim prilikama, na slavljima poput vjenčanja kada su se uvijek služili između juhe i glavnog jela. Zamastili bi se umakom od kokošjeg pečenja, a u bogatijoj varijanti služili su se sa žgvacetom od kokoši. Slatki krafi odlično se spajaju s blagim mesom peradi i slatkastom mrkvom, a taj recept su i mene naučile moje mama i nona", objasnila je svojevremeno Za Dobru hranu Jasna Pušec, chefica labinskog restorana Velo kafe.

image

Jasna Pušec

Mario Kučera

Ova kavana i restoran smještena na centralnom labinskom trgu, od 1985. na svom jelovniku ima i krafe, koji se ovdje pripremaju i kao slastica. Kada ih tako rade, to znači da su flambirani u karamel umaku ili prženi u ulju. Upravo ih je takve na jelovnik "stavila" Jasna koja i danas drži do običaja i hrane uz koju je odrasla.

"Krafi su naš ponos, to su oduvijek radile naše none, mame, tete...Svi ugostitelji u Labinštini rade na tome da oni ne padnu u zaborav", rekla nam je tada Jasna otkrivši kako je karafi prate od djetinjstva kada su uvijek bili na stolu za Uskrs i Božić, a tako i danas.

Premda se nerijetko jedu kao desert, Labinjani krafe punjene sirom priređuju i kao glavno jelo, najčešće preliveno šugom od domaće kokoši.

TRIK SVIH TRIKOVA!

Iako se spremanje krafa čini jednostavnim, tajna je u izboru domaćeg sira i pravilnu omjeru šećera i soli. Što su sastojci za nadjev bolji, to će i krafi biti slasniji.

RECEPT ZA DOMAĆE LABINJONSKE KRAFE

SAVJET VIŠE!

U nadjev za pečene krafe dodaje se rum ili rakija.
Krafe je važno prije prženja probušiti vilicom da se ne bi napuhali.

Tehnika zamatanja: razvući tijesto, žlicom staviti kuglice nadjeva po dužini tijesta, pokriti ih drugim dijelom tijesta i čašom izrezati krafe, pa ih spojiti vrhom vilice.

Kuhanje krafa: Vodu za kuhanje posoliti. Kad su kuhani, krafi će isplivati na površinu.

Pečenje krafa: Krafi za prženje stavljaju se u vruće ulje, a prije serviranja mogu se posuti šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:52