ZA POD ZUB

Zaboravite na cimet rolice! Ovog puta napravili smo tijesto mekano poput oblaka, puno čokolade i utjehe

Umjesto cimet-rolica, napravila sam megačokoladnu verziju. I bila je fantastična!

Zamislite toplo tijesto meko poput oblaka s čokoladom, još malo čokolade, lješnjacima i bademima. Točno to dobit ćete ovim rolicama. Koristite najdražu čokoladu da bi užitak bio još veći, ja volim tamnu, a ovog puta dodala sam i svima omiljenu bombonijeru. Za to nemam opravdanja, osjećala sam se velikodušno sama prema sebi i stvari su se samo dogodile.

Rolice su odlične već i same za sebe, ali ako stvar želite podići na razinu više, u vrećicu stavite malo otopljene čokolade, odrežite vrh i po još toplim rolicama napravite šare. Pripremite maramice da se dobro obrišete nakon uživanja u ovim rolicama, po prstima i oko usta, i to je sve što vam treba. Realno, nema se tu što previše dodati osim da ih je važno probati ako volite čokoladu i sebe, želite si povremeno udovoljiti ili se baš ovih dana osjećate nekako potišteno i treba vam nešto za podizanje raspoloženja. Ove rolice omogućit će vam sve to.

ČOKOLADNE ROLICE

Trebat će vam:

Za tijesto:

350 g brašna

150 ml toplog mlijeka

10 g svježeg kvasca

1 žlica šećera za dizanje kvasca

1 žlica brašna za dizanje kvasca

3 žlice šećera za tijesto

1 jaje

50 g maslaca sobne temperature

prstohvat soli

Za premaz:

3 žlice kakaa u prahu

3 žlice smeđeg šećera

5 žlica maslaca

100 g čokolade po izboru

2 šake orašastih plodova (lješnjaka i badema)

2-3 žlice skuhane kave (po potrebi)

1 žličica soli

Za posip:

Još čokolade i još orašastih plodova

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte mlijeko, svježi kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna. Pustite da se zapjeni. U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer, jaje i maslac, ubacite i uzdignuti kvasac pa zamijesite glatko, meko tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pripazite da tijesto ne postane pretvrdo. Stavite u zdjelu i prekrijte pa pustite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Premaz napravite tako da maslac otopite i pomiješate ga s kakaom u prahu i smeđim šećerom. Napravite pastu, ako je potrebno, dodajte malo kuhane kave i sol. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra i premažite pastom. Pospite sjeckanom čokoladom i orašastim plodovima. Zarolajte u čvrstu roladu i režite rolice. Rasporedite u posudu za pečenje s razmakom, kako bi se rolice mogle još dizati. Dižite ih još 20-30 minuta pokrivene. Pecite na 180 stupnjeva 20-30 minuta ili dok ne poprime boju. Pustite da se kratko ohlade, a zatim ukrasite otopljenom čokoladom i orašastim plodovima. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 12:31