Pravo slatko blago

Zaboravljeni recept za kolač iz Podravine samo izgledom podsjeća na savijaču, ali još je bolji

 Marko Miščević/Cropix
Zahvaljujući Društvu žena "Virje" otkrivamo vam tradicionalni kolač od tanko vučenog tijesta pečenog u krušnoj peći

Dan kao što je današnji ponukao nas je da se "zavučemo" u kuhinju i potražimo jedan od tradicionalnih recepata kojim bismo se rado zasladili dok vani rominja kiša. Listajući stare kuharice prisjetili smo se tako recepta kojega su nam svojevremeno otkrile članice Društva žena "Virje", male općine u Koprivničko - križevačkoj županiji.

Naime, tadašnja potraga za zaboravljenim receptima, rado se prisjećamo, bila je više nego uzbudljiva, pogotovo kad su nam na stolu servirale još vruću podravsku mazanicu. Riječ je o tradicionalnom kolaču od tanko vučenog tijesta pečenog u krušnoj peći, koji se u području ravničarske i bilogorske Podravine pripremao za desert ili užinu. Članice udruge Virje tada su nam rekle kako u neka prošla vremena niti jedna berba, žetva, niti građevinski radovi nisu mogli proći bez ovog jela čiji se recept već generacijama prenosi s bake, majke ili svekrve na unuku, kćer i snahu, a danas ga na životu još uvijek drže upravo žene iz ovog društva.

Jedan je to od onih kolača koje si je moglo priuštiti svako kućanstvo jer se za njegovu pripremu koriste jeftine namirnice uvijek prisutne u seoskoj kuhinji - svinjska mast, brašno, jaja, voda i vrhnje. Mazanicu pripremljenu od tijesta bez kvasca i ispunjenu smjesom od otopljene masti, vrhnja i jaja neke domaćice zovu i prosta mazanica, a vještina razvlačenja tijesta te smišljanja novih verzija dodavanjem dostupnih sastojaka omogućila je domaćicama da stvore jelo prepoznatljivo po okusu, teksturi i izgledu.

Iako izgledom možda podsjeća na savijaču, drugačije pripremljeno tijesto daje joj poseban tek. Šećer koji se prema receptu dodaje u punjenje nije se uvijek mogao lako nabaviti, a kad bi ga imali, posipali bi ga štedljivo po smjesi od vrhnja i jaja prije zamatanja i pečenja mazanice.

Ako je pak domaćinstvo bilo bolje stojeće, domaćica bi nadjevu dodala još i pekmez, mljevene orahe, mak, sir ili sušeno voće.

Zapisi o njezinu postojanju sežu sve do 1900. godine, a mnogi smatraju da se usmenom predajom prenosila i desetljećima prije početka 20. stoljeća. A koliko je dobra i zašto je baš ovaj kolač naš današnji izbor za pečenje, najbolje je da otkrijete sami, donosimo vam recept koji je, kada smo s njima radili priču 2019., za nas pripremila Đurđica Babec.

Izvorni recept za podravsku mazanicu

Za vučeno tijesto (za dva pleha):

  • 500 g oštrog pšeničnog brašna
  • 500 g glatkog pšeničnog brašna
  • 2 žlice (krute) svinjske masti
  • 5-6 dl vode
  • 1 žličica soli

Za dizano tijesto dodati:

  • 40 g kvasca
  • 1 žlica šećera

Za nadjev:

  • 12 žlica otopljene svinjske masti
  • 8 jaja
  • 24 žlice vrhnja
  • 8 žlica šećera

Priprema:

Od navedenih sastojaka u većoj zdjeli ručno umijesite sjajno, glatko, žilavo tijesto, ali mekano. Tijesto oblikujte u četiri kugle koje treba premazati s malo masti da se ne napravi kora. Ostavite ga da odmara sat vremena.

image
Marko Miščević/Cropix

Dok čekate, pripremite nadjev. Pjenjačom ili ručno pomiješajte dobro jaja, vrhnje i šećer, a mast otopite te pripremite za polijevanje razvučenih mlinaca. Smjesa od jaja, vrhnja i šećera mora biti poput malo gušće smjese za palačinke.

image
Marko Miščević/Cropix

Kad se tijesto odmorilo, uzmite jednu po jednu kuglu i na pobrašnjenom stolnjaku razvlačite je u veliki mlinac. Najprije kuglu možete razvući valjkom, mlinčenjakom, ali ako je tijesto dovoljno mekano, možete odmah početi razvlačiti ga prstima. Tijesto nastavite razvlačiti koliko je god moguće tako da prekrije stolnjak. Krajeve tijesta obrežite nožem.

image
Marko Miščević/Cropix

Mlinac prstima ili peruškom poškropite s otopljenom masti (3 žlice otopljene masti za 1 mlinac) i ravnomjerno nadjenite četvrtinom pripremljene smjese od jaja, vrhnja i šećera.

Ako radite mazanicu s makom ili drugim dodacima, po mlincu ravnomjerno rasporedite i dodatak: ovlaš posipajte mak, orahe ili grožđice ili mjestimično stavite malo sira ili pekmeza.

image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix

Ako dodajete griz, njega morate umiješati u smjesu zajedno s vrhnjem i jajima.

Potom zamotajte mlinac tako što ćete nadignuti užu stranu stolnjaka. Stolnjak trebate spretno svaki čas podizati i lagano stresti tako da između zamotaja ima zraka i mazanica dobije veći volumen.

image
Marko Miščević/Cropix

Podmažite lim za pečenje mašću. Savijeno nadjeveno tijesto namotajte u limu u krug. Prije pečenja mazanica se premaže ili poškropi rastopljenom mašću.

image
Marko Miščević/Cropix

Kad su svi mlinci složeni u limove, mazanica se peče na temperaturi od 200 °C oko 40 minuta.

image
Marko Miščević/Cropix

Cijelu priču o ovom tradicionalnom podravskom receptu pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 10:22