Zapečena brokula

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 50 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 kg cvjetova brokule, ili oko tri očišćene manje glavice
  • 1/4 šalice nesoljenog maslaca
  • 3 žlice brašna
  • jedna i pol šalica punomasnog mlijeka
  • žličica soli
  • malo svježe ribanog muškatnog oraščića
  • svježe mljeveni papar
  • šalica ribanog sira snažnog okusa, na primjer cheddar
  • 1/2 šalice krušnih mrvica

Priprema

1. korak

Uključite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Za to vrijeme na tavi rastopite maslac, dodajte brašno i pustite da sasvim blago porumeni. Podlijete mlijekom pomalo ga dolijevajući i cijelo vrijeme mješajući da se razbiju grudice.

2. korak

Posolite i dodajte muškatni oraščić. Pustite neka krčka petnaestak minuta, uz konstantno miješanje, dok se ne formira umak željene gustoće. Kad je gotovo, maknite s vatre i začinite svježe mlje­ve­nim paprom. Pustite neka se malo ohladi dok pripremite povrće.

3. korak

U malo slane vode blanširajte cvjetove brokule, ne dulje od pet minuta. Ocijedite i prebacite ih u vatrostalnu posudu za pečenje namaštenu maslacem.

4. korak

Posipajte polovicom naribanog sira pa prelijte umakom. Posipajte odozgo ostatkom sira i krušnim mrvicama. Zapecite u pećnici oko dvadeset minuta dok korica ne postane rumena i hrskava. Servirajte toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:42