Zapečena cvjetača

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 15 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • jedna velika glavica karfiola ili dvije manje
  • šalica slatkog vrhnja
  • 3-4 žlice mlaćenice
  • nekoliko listova svježe kadulje
  • 2 jaja
  • sir za ribanje
  • sol, papar
  • malo ljute paprike
  • šalica krušnih mrvica
  • žlica maslaca

Priprema

1. korak

Zagrijte pećnicu na 180.

2. korak

Slatko vrhnje lagano zagrijte (do 40 stupnjeva) pa u njega umiješajte mlaćenicu. Pustite na sobnoj temperaturi da se krema (crème fraiche) lagano zgusne. Posolite i dodajte listiće kadulje da otpuste aromu.

3. korak

Na pari skuhajte cvjetaču da sasvim omekša. Nekoliko manjih vatrostalnih kalupa (ili jedan veći) namastite maslacem. U njih poslažite usitnjene cvjetiće karfiola. Listove kadulje izvadite iz kreme, pa u nju umutite jaja i svježe mljeveni papar. Kremom prelijte cvjetaču

4. korak

Posipajte je krušnim mrvicama i ribanim sirom, pa pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko dvadeset minuta dok cvjetača lijepo ne porumeni i dobije hrskavu koricu.

5. korak

Servirajte odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 13:21