Probaj ovo

Zapečeni krumpir s kuhanom šunkom odlično je jelo za druženja oko obiteljskog stola

 Foodandstyle/Getty Images/istockphoto
Ako ste se zasitili pečenja, možda biste trebali isprobati jedan ovako pripremljeni složenac

Priprema: 25 minuta • Kuhanje: 1 sat • Porcija: 4

Sastojci:

  • 6 srednje velikih krumpira
  • 50 g maslaca
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 30 g brašna
  • 360 ml mlijeka
  • 3/4 žličice sušenog ružmarina
  • pola žličice sušenog origana
  • pola žličice suhe majčine dušice
  • 230 g cheddara
  • 50 g edamera
  • 20 g kuhane šunke
  • 20 g parmezana
  • 1 žlica svježeg peršina

Priprema:

Cheddar i edamer naribajte i ostavite sa strane da dosegnu sobnu temperaturu. Odvojite oko 40 g cheddara za posipanje na kraju.

Otopite maslac u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mu narezani luk i pecite oko 20 minuta, povremeno miješajući, sve dok se ne počne karamelizirati. Dodajte nasjeckani češnjak i pecite još minutu. Postupno dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobijete pastu pa ga zagrijavajte još minutu. Toplo mlijeko postupno dodajte u lonac uz miješanje sve dok se ne sjedini s brašnom. Dodajte ružmarin, origano i majčinu dušicu pa pustite da krčka pet minuta. Maknite s vatre.

Postupno posipajte veći dio naribanog cheddara i edamera uz miješanje sve dok smjesa ne postane glatka i dobro spojena. Pomiješajte šunku narezanu na kockice.

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške, debljine oko 3 mm.

Položite 1/3 krumpira u jednom sloju, međusobno ih preklapajući, na dno lagano namašćene posude za pečenje veličine 33 x 23 cm. Prema želji lagano začinite solju i paprom. Žlicom prelijte 1/3 umaka od sira preko krumpira i četkicom premažite krumpir umakom. Ponovite još dva puta dok ne potrošite sav krumpir i umak. Posipajte cheddarom koji ste odvojili i prema želji ostacima kuhane šunke ili špeka.

Pecite poklopljeno 30 minuta. Maknite pokrov pa dodajte parmezan. Smanjite jačinu pećnice na 190 °C i pecite dodatnih 25 minuta dok sir ne postane vruć, dok ne počne mjehuriti i rumeniti. Pospite nasjeckanim peršinom i ostavite da kratko odstoji prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:15