SAMOSTALNO ILI KAO PRILOG

Zapečeno povrće s rajčicom i sirom donosi okuse juga na vaš stol

Idealan je kao lagani ručak, topli večernji obrok ili prilog uz meso i ribu, a još bolji je kada se posluži uz krišku svježeg kruha i čašu vina

Složenac od patlidžana i tikvica s rajčicom i sirom

Trebat će vam:

2 patlidžana

2 tikvice (zucchini)

400 ml umaka od rajčice (pasata ili domaći umak)

2 režnja češnjaka

200 g ribanog sira (mozzarella, gouda ili mješavina)

50 g parmezana

maslinovo ulje

svježi bosiljak ili origano

sol i crni papar po ukusu

Priprema:

Patlidžane i tikvice operite, narežite na tanke ploške i posolite. Ostavite ih 10 minuta da puste vodu, zatim obrišite kuhinjskim papirom. Na malo maslinovog ulja lagano popržite ploške patlidžana i tikvica s obje strane dok ne omekšaju. U tavi ugrijte malo ulja, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko pirjajte. Ulijte umak od rajčice, začinite solju, paprom i začinskim biljem te kuhajte 10 minuta. U nauljenu vatrostalnu posudu slažite slojeve: prvo malo rajčice, zatim red patlidžana, red tikvica, pospite sirom, pa opet rajčica i tako dok ne potrošite sastojke. Završite slojem rajčice i obilno pospite ribanim sirom i parmezanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 35–40 minuta, dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatnu koricu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 23:20