ZAMIJESI KRUH

Zašto danas ne biste ispekli kruh? Ekipa iz Bread Cluba objasnila kako napraviti baguette

 Marko Miscevic/Cropix/
Andrija Pernar iz Bread Cluba detaljno je pojasnio kako oblikovati poznati francuski kruh
Andrija Pernar iz Bread Cluba detaljno je pojasnio kako oblikovati poznati francuski kruh

Na Instagram profilu zagrebačke zanatske pekarnice Bread Club ovih je dana osvanuo video u kojem njihov pekar Andrija Pernar priprema baguette. U videu je detaljno objasnio na koji je način najbolje oblikovati poznati francuski kruh kako bi i kod kuće ispao baš kao u Bread Clubu. S obzirom na nešto kompliciraniji postupak oblikovanja samog baguetta, video bi mogao biti i više nego koristan kućnim pekarima, ali i ljubiteljima Bread Clubovog sourdough baguettea koji se u njihovim poslovnicama, u zagrebačkoj Trakošćanskoj i Vlaškoj ulici, može kupiti samo utorkom.

image
Marko Miscevic/Cropix/
image
Marko Miscevic/Cropix/

U nastavku ostavljamo video, a donosimo i recept chefa Paula Hollywooda, najpoznatijeg po ulozi žirija u popularnom kulinarskom showu The Great British Bake Off, za jednostavnu pripremu francuskog kruha kod kuće.

Trebat će vam:

500 g bijelog brašna

10 g soli

10 g kvasca

370 ml hladne vode

Maslinovo ulje

Priprema:

Najprije maslinovim uljem premažite posudu. U veću posudu dodajte brašno, sol i kvasac (pripazite da ne dodajete sol direktno na kvasac), dodajte ¾ vode i miksajte na manjoj brzini. Kada vidite da se sastojci povezuju i počinje se formirati tijesto, dodajte ostatak vode i miksajte na srednjoj brzini 5 do 7 minuta. Trebali biste dobiti sjajnu, elastičnu kuglu tijesta. Tijesto stavite u posudu koju ste premazali maslinovim uljem. Prekrijte folijom i ostavite da se diže sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči. Tijesto nježno prebacite na radnu površinu. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, a zatim svaki dio oblikujte u pravokutnik i prebacite dulje strane prema sredini. Zarolajte u kobasicu. Trebali biste dobiti gladak komad tijesta koji ćete zatim oblikovati u kruh, počevši od sredine prema krajevima. Neka bude dugačko otprilike 30 centimetara. Kada ste baguette oblikovali, stavite sva četiri kruha u kalupe za baguette, tkaninu ili jednostavno na veli podložak, prekrijte krpom i pustite da se diže još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 240 stupnjeva, a dok se grije neka u pećnici bude i posuda za pečenje u kojoj ćete peći kruh. Kada su se kruščići digli, žiletom ili drugim oštrim predmetom ih zarežite po sredini i prebacite u drugu posudu za pečenje. Prije nego ih stavite pećnicu, zagrijanu posudu napunite kipućom vodom. Baguette stavite u pećnicu i pecite 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.

image
David Kadlec/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 12:56