ZAMIJESI KRUH

Zašto danas ne biste ispekli kruh? Ekipa iz Bread Cluba objasnila kako napraviti baguette

 Marko Miscevic/Cropix/
Andrija Pernar iz Bread Cluba detaljno je pojasnio kako oblikovati poznati francuski kruh

Na Instagram profilu zagrebačke zanatske pekarnice Bread Club ovih je dana osvanuo video u kojem njihov pekar Andrija Pernar priprema baguette. U videu je detaljno objasnio na koji je način najbolje oblikovati poznati francuski kruh kako bi i kod kuće ispao baš kao u Bread Clubu. S obzirom na nešto kompliciraniji postupak oblikovanja samog baguetta, video bi mogao biti i više nego koristan kućnim pekarima, ali i ljubiteljima Bread Clubovog sourdough baguettea koji se u njihovim poslovnicama, u zagrebačkoj Trakošćanskoj i Vlaškoj ulici, može kupiti samo utorkom.

image
Marko Miscevic/Cropix/
image
Marko Miscevic/Cropix/

U nastavku ostavljamo video, a donosimo i recept chefa Paula Hollywooda, najpoznatijeg po ulozi žirija u popularnom kulinarskom showu The Great British Bake Off, za jednostavnu pripremu francuskog kruha kod kuće.

Trebat će vam:

500 g bijelog brašna

10 g soli

10 g kvasca

370 ml hladne vode

Maslinovo ulje

Priprema:

Najprije maslinovim uljem premažite posudu. U veću posudu dodajte brašno, sol i kvasac (pripazite da ne dodajete sol direktno na kvasac), dodajte ¾ vode i miksajte na manjoj brzini. Kada vidite da se sastojci povezuju i počinje se formirati tijesto, dodajte ostatak vode i miksajte na srednjoj brzini 5 do 7 minuta. Trebali biste dobiti sjajnu, elastičnu kuglu tijesta. Tijesto stavite u posudu koju ste premazali maslinovim uljem. Prekrijte folijom i ostavite da se diže sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči. Tijesto nježno prebacite na radnu površinu. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, a zatim svaki dio oblikujte u pravokutnik i prebacite dulje strane prema sredini. Zarolajte u kobasicu. Trebali biste dobiti gladak komad tijesta koji ćete zatim oblikovati u kruh, počevši od sredine prema krajevima. Neka bude dugačko otprilike 30 centimetara. Kada ste baguette oblikovali, stavite sva četiri kruha u kalupe za baguette, tkaninu ili jednostavno na veli podložak, prekrijte krpom i pustite da se diže još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 240 stupnjeva, a dok se grije neka u pećnici bude i posuda za pečenje u kojoj ćete peći kruh. Kada su se kruščići digli, žiletom ili drugim oštrim predmetom ih zarežite po sredini i prebacite u drugu posudu za pečenje. Prije nego ih stavite pećnicu, zagrijanu posudu napunite kipućom vodom. Baguette stavite u pećnicu i pecite 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.

image
David Kadlec/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:35