Super jednostavno

Zašto kupovati, ako predobre krekere mogu napraviti i sama, kao i humus

 Lidija Lončarić
Obilazak kvartovskog dućana rezultirao je hrskavim krekerima, koji se najbolje slažu uz omiljene dipove i namaze

Ovih sam dana pomalo opsjednuta pripremom gableca. Kuham do kasno navečer, budim se ranije kako bih narezala voće ili smiksala smoothie i pomno biram torbe u kojima ću sve to prenijeti do posla. Baš zato već dugo razmišljam o pripremi dobrih krekera koje ću na posao ponijeti umjesto kruha, a usput tako izbjeći i iznenadne odlaske u trgovinu po pecivo koje mi u tom trenutku baš zatreba.

Negdje usred tih razmišljanja, kada sam nedavno ušla u kvartovski dućan, ugledala sam na polici točno takve krekere kakvi su mi se motali po glavi. U sastavu je pisalo da sadrže raženo brašno, bučine golice i ribani sir. Pa, to je to! Gotovo da sam ih bez razmišljanja ubacila u košaricu, a onda mi je palo na pamet da takvo što vrlo jednostavno mogu napraviti sama.

Odmah sam u glavi krekere spojila s kremastim humusom, vratila pakiranje na policu i još istu večer u vlastitoj kuhinji napravila ove hrskavce za koje recept donosim danas. Provjereno dobro slažu se, dakle, s namazom od slanutka, ali i onim od svježeg sira, guacamoleom i paštetom od tune, ali poslužiti ih možete i uz suhu kobasicu i sir, umjesto klasičnog kruha. Sjemenke lijepo dolaze do izražaja i ne gube se u tijestu, što mi se baš jako sviđa, a sir, posebice parmezan, grana padano ili cheddar, daju blagu pikantnost i dozu iznenađenja.

Uz sve to, možete ubaciti i pokoji začin koji će krekere učiniti još zanimljivijima. Dobra ideja je za‘atar, veća količina papra ili ružmarin. Poigrajte se i u svakom slučaju napravite dvostruku porciju, sigurna sam da će svi u uredu htjeti isprobati što to novo nosite u svom lunch boxu. A onda vam nema spasa!

image
Lidija Lončarić

Krekeri sa sirom i sjemenkama (za dvije ture)

  • 240 g raženog brašna
  • 60 g bučinih sjemenki
  • 60 g suncokretovih sjemenki
  • 30 g sezama (plus za posipanje)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g cheddar sira (ili nekog drugog)
  • 5 žlica maslinova ulja
  • sol
  • 200 ml tople vode

Priprema:

U posudu stavite raženo brašno, sol i prašak za pecivo te dobro promiješajte. Dodajte sjemenke i ribani sir pa sve još jednom dobro pomiješajte. Dodajte ulje, a zatim vodu i napravite tijesto. Ne smije biti presuho i mora se dati oblikovati u loptu pa prema potrebi dodajte još vode. Pustite da stoji 10-20 minuta, dok se pećnica ne zagrije na 200 stupnjeva Celzijevih. Podijelite tijesto na dva dijela. Između dva papira za pečenje razvaljajte polovicu tijesta na debljinu od oko pola centimetra. Dodatno pospite sezamom i malo soli te pecite oko 30 minuta. Pustite da se krekeri u potpunosti ohlade, a zatim ih poslužite uz humus ili drugi namaz po želji.

image
Lidija Lončarić

Dodatno!

Humus napravite tako da pomiješate slanutak iz konzerve, limunov sok, tahini, maslinovo ulje, sol, kumin, slatku mljevenu papriku, papar i režanj češnjaka i sve dobro izblendate u kremasti namaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:14