TOTALNI HIT

Zašto ovog ljeta ne biste napravili sirup od lista smokve? Imamo provjereni recept

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Naizgled običan list smokve krije veliki potencijal kako u gastronomiji tako i miksologiji, recept je s nama podijelio Vedran Gulin

Trebat će vam:

1 l vode
1 kg šećera
svježe ubrani listovi smokve

Priprema:

Naberite svježe listove smokve i dobro ih operite. Zagrijte litru vode i u njoj otopite kilogram šećera - voda i šećer uvijek idu u omjeru 1:1. Maknite lonac s otopljenim šećerom s vatre i desetak opranih listova smokve potopite u slatki sirup. Voda ne smije biti toplija od 80ºC. Pustite da se voda ohladi i infuzira okusom. Jednom ohlađen sirup pretočite u bocu i držite u hladnjaku do mjesec dana. Sirup se može koristiti za razrjeđivanje u omjeru 1:9 u vodi s ledom i malo limuna ili limete za osvježavajući sok, možete ga dodati u ljetni koktel ili preliti preko palačinki, sladoleda od vanilije ili panna cotte.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:53