UMAK LJETA

Zbog ovog obožavamo ljeto! Kakva je to šporka šalša i zašto biste se ovih dana trebali okušati u pripremi

Donosimo vam jednostavno objašnjenje i malo složeniji recept za najfiniju šporku šalšu

Oni iskusni u kuhanju šalše reći će vam kako postoje dvije vrste ovog popularnog umaka i dodatka jelima. Fina šalša je ona koja se radi bez kože od rajčice, dok je šporka ona kod koje se rajčica u većim komadima u lonac ubacuje s kožom. Zanimljivo je dodati i kako šporkom šalšom mnogi nazivaju i umak u koji se, osim rajčice, dodaje i drugo povrće poput paprike, tikvica i patlidžana. O tome bi se, naravno, dalo raspravljati, no to nije naša današnja tema.

Iako mnogi ne vole ostatke kože, a mogu biti i nezgodne pri uživanju u, primjerice, tanjuru punom pašte sa šalšom, dobro je znati da će se dugotrajnim kuhanjem kožica raspasti. Dakle, ovisno o tome koliko je dugo planirate kuhati, ostavljanjem kože na plodu zapravo si možete skratiti vrijeme pripreme pa rajčicu samo nasjeckati i ubaciti u lonac.

image
Marko Miscevic/cropix/

Također, kod šporke šalše gušt daju veći komadi rajčice pa, ako ste ljubitelj takvih umaka, svakako razmislite da šalšu ove godine napravite "u šporko".

Sam recept prilično je jednostavan, važno je samo nabaviti dobru rajčicu i uzeti si dovoljno vremena za pripremu. Šljivar, volovsko srce ili kombinacija bit će dobar odabir. Pripremite i luk, češnjak te začine po želji. S rajčicom se uvijek dobro slažu timijan, ružmarin, lovor i bosiljak, no koristiti možete i ono što vama najviše odgovara. Otočani će, primjerice, ponekad u šalšu ubaciti i kapare te motar, a mnogi je vole napraviti i malo ljuću pa dodati čili.

image
Marko Miscevic/cropix/

U nastavku ostavljamo isprobani recept za odličnu šporku šalšu u kojoj smo koristili različito aromatično bilje, a želite li da bude još gušća, slobodno je blago zgusnete korištenjem štapnog miksera.

Trebat će vam:

1 kg šljivara/volovskog uha ili kombinacija

1 veći luk

5 režnjeva češnjaka

1/2 vezice peršina

0,5 dcl ekstra djevičanskog maslinova ulja

1-2 lista lovora

1 mali sušeni chilli

0,3 dcl bijelog vina + prema potrebi za kuhara

1 grančica svježeg timijana

1/2 grančice ružmarina

1 grančica bosiljka

1 jušna žlica korijandera u zrnu

1 žličica šećera ili 1/2 naribane mrkve ili 0,03 l prošeka

sol, papar Rajčicu izrežite na srednje komade, luk, češnjak i peršin sitno isjeckajte.

Priprema:

Prvo prodinstajte luk na maslinovu ulju, nakon toga kratko popržite češnjak te dodajte rajčice i sve začine (osim bosiljka). Korijander usitnite u mužaru. Neka zavrije, smanjite vatru i kuhajte 3 sata, probajte okus i ujednačite prema potrebi. Ugasite vatru i dodajte natrgani bosiljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:03