KAKAV KLASIK

Zdravo i na žlicu: Varivo od ječma i kelja koje volimo u kišne proljetne dane

Kad vam treba tanjur koji grije iznutra, ovo varivo od ječma i kelja pravo je rješenje – jednostavno, zdravo i savršeno za kišne dane

VARIVO OD JEČMA I KELJA

Trebat će vam:
1 luk
2-3 srednje mrkve
1 manji komad korijena celera (ako imate)
3 šake ječma (namočiti preko noći)
1 manja glavica kelja
2 žličice crvene mljevene paprike
1 lovorov list
sol i papar
ulje
voda ili temeljac (povrtni)

Priprema:
Luk nasjeckajte na sitno. Isto učinite i s mrkvom i celerom. U većem loncu najprije zagrijte ulje. Dodajte luk i pirjajte pet minuta, a zatim dodajte korjenasto povrće. Pirjajte još 10 minuta. Začinite crvenom paprikom, lovorovim listom, soli i paprom. Dodajte i druge začine prema želji. Ubacite namočeni ječam. Podlijte temeljcem ili vodom, tako da tekućina prekrije sve sastojke. Kuhajte 40-ak minuta, prema potrebi dodatno začinite. Zadnjih 10 minuta kuhanja ubacite kelj nasjeckan na komadiće. Pustite da povene pa maknite s vatre i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 14:01