NEŠTO NOVO

Želite li stvarno impresionirati ekipu, napravite ovaj osvježavajući sladoled od pršuta

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Naša Slavica Šagolj pokazala nam je kako od slatkih klasika napraviti ukusna slana jela
Naša Slavica Šagolj pokazala nam je kako od slatkih klasika napraviti ukusna slana jela

Trebat će vam:

5 listova pršuta
2 žlice smeđeg šećera
50 g slanog maslaca
100 g smeđeg šećera
2 žlice viskija
1 žličica ekstrakta od vanilije
3 žumanjka
500 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Listove pršuta posložite po njemu. Pospite smeđim šećerom i stavite u pećnicu peći 12 - 15 minuta sa svake strane na 185 stupnjeva. Šećer će se karamelizirati. Ispečen pršut ohladite te usitnite na veličinu zrna riže.

U posudu za kuhanje stavite maslac lagano otopite te dodajte smeđi šećer. Na jako laganoj vatri otopite šećer. Dodajte viski te zagrijte koju sekundu. Ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte. Maknite s vatre i dodajte uz neprestano miješanje jedan po jedan žumanjak. Umiješajte sitno nasjeckani pršut. Smjesu izlijte u aparat za sladoled i pustite da se lagano miješa, hladi i stvrdnjava. Kasnije prebacite u manju posudu i stavite u zamrzivač. Izvadite prije serviranja.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:21