Korak po korak recept

Želite napraviti tortu za posebnu prigodu? S ovom od čokolade sigurno neće pogriješiti

Ovu impresivnu tortu za Dobru Hranu ispekla je slastičarka Ines Špehar, vlasnica Sugar and Crumbs slastica

Želite li napraviti ukusnu tortu od jagodu obogaćenu čokoladom? Ako imate malo više vremena za provesti u kuhinji donosimo vam recept ukusne torte koju ćete moći poslužiti za rođendane i druge posebne prilike. Tortu čoko jagoda za Dobru hranu je ispekla slastičarka Ines Špehar, vlasnica Sugar and Crumbs slastica u Zagrebu.

image
Maja Jokić

Torta čoko jagoda

Trebat će vam:

Za čokoladni biskvit:

480 g glatkog brašna
480 g šećera
180 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
120 ml ulja
240 ml kiselog mlijeka
240 ml vruće vode
2 žličice instant kave po želji
2 veća jajeta
vanilija po želji

Postupak:

Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature. Jaja, ulje, kiselo mlijeko i vaniliju umutite dodajući jedan po jedan sastojak. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke i žlicu po žlicu dodajte ih u smjesu s jajima lagano miksajući. Na kraju dodajte vruću vodu, malo po malo, kako ne biste skuhali jaja. U vruću vodu možete dodati dvije žličice instant-kave, čime ćete pojačati čokoladni okus biskvita. Smjesa je dovoljna za dva biskvita promjera 18 cm koje ćete prerezati svaki na pola nakon što se dobro ohlade u hladnjaku, zamotani u prozirnu foliju. Tako ćete dobiti četiri kore.

image
Maja Jokić
image
Maja Jokić

Za coulis od jagoda:
400 g jagoda
100 g šećera
sok limuna po želji
1 vanilin šećer

Postupak:

Sve sastojke stavite u lonac i na vatru pa nakon što zakipi, kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. Umak izradite štapnim mikserom i ako želite, procijedite.

image
Maja Jokić
image
Maja Jokić

Za kremu:
300 g bijele čokolade
600 g slatkog vrhnja
10 g bourbon vanilije, odnosno vrećica (ili mahuna vanilije, ekstrakt)
žlica mascarpone sira
šećer po želji

Postupak:

Prokuhajte vrhnje i prelijte preko čokolade i napravite ganache kremu. Dodajte mascarpone u još vruć ganache. Ako volite slađu kremu, možete dodati šećera po želji. Prekrijte prozirnom folijom i ohladite u hladnjaku najmanje osam sati ili najbolje preko noći. Kad je dobro ohlađeno, izmiksajte.

image
Maja Jokić
image
Maja Jokić

Za premazivanje:

Nutella

Tortu složite tako da prvi biskvit namažete Nutellom, nanesete kremu, dodajte colis od jagoda pa opet biskvit i tako dok niste složili sve. Tortu možete izvana premazati kremom od maslaca (Swiss buttercreamom) ili šlagom po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:42