CHUTNEY

ZIMNICA NA DRUGAČIJI NAČIN: Chutney od šljiva i luka

Na spomen zimnice uvijek mi se usne razvuku u osmijeh. Veliki je to posao, rekla bi moja mama, no treba se uvijek sjetiti užitka kad se tijekom zime s poštovanjem ulazi u smočnicu i na polici traže omiljeni džem, pekmez, ukiseljeni fini krastavci ili paprika…
400 g luka po vašem izboru
5 žlica suncokretova ulja
50 g grožđica
350 g svježih šljiva
100 g cvjetnog meda
120 g smeđeg šećera
200 ml crnog vina
120 ml vinskog octa
pola žličice mljevenog čilija
prstohvat soli

U veću posudu stavite ulje, lagano ga zagrijte i dodajte na tanke ploške narezani luk te ga pirjajte dok malo ne uvene. Zatim dodajte grožđice, na kockice narezane šljive, med, šećer, vino, ocat i začine. Kuhajte 20-30 minuta dok se smjesa ne zgusne. Topli umak odmah stavite u staklenke i dobro zatvorite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:00