Prave zimske arome

Znate li da možete napraviti sirup od suhih šljiva? Mirisom i okusom podsjeća na bakine blagdanske kolače

Izvadite cimet, lovor i koricu limuna te rakiju i šećer po želji, ubacite u sve još i suhe šljive i skuhajte ga već danas!

Za zimski broj magazina Dobra hrana, koji na kioske stiže u utorak, 12. prosinca, okupili smo se ponovno u Klubu Gastronomada u zagrebačkoj Jurišićevoj 1 s novim izazovom za naš Gastrolab tim. Ovaj put tema istraživanja bili su osvježavajući i zdravi napitci koje možete raditi u vlastitoj kuhinji, ali uz malu pomoć marljivih bakterija i kvasaca koji žive u zajednici zvanoj SCOBY (kratica potječe od engleskog izraza Symbiotic culture/community of bacteria and yeast). A kako bi ti napitci bili ujedno i doista užitak za piti, osmislili smo i nekoliko kombinacija okusa na bazi raznog voća i začina.

Kako bi naša kombucha dobila novi okus, odlučili smo osnovni napitak "poboljšati" odličnim sirupom od šljiva, koji je osmislio počasni Gastronomad Stjepan Pandurević. Osim u kombuchu, Pandurević preporučuje da se njegov sirup koristi i u pripremi koktela uz dodatak mineralne vode i votke ili džina, a ističe i da bi se, jače iskuhan, mogao koristiti i kao preljev za sladolede klasičnih okusa kao što je vanilija.

image

Pantelija Pekić i Stjepan Pandurević

Tomislav Kristo/Cropix

SIRUP OD ŠLJIVA

Trebat će vam:

200 g suhih ili 500 g svježih šljiva
1 žličica mljevenog cimeta ili 2 štapića cimeta
2 lista lovora
korica jednog limuna
džin ili voćna rakija po želji
limunov sok ili limunska kiselina po želji
šećer po želji

Priprema:

Šljive očistite od koštica te ih narežite na sitnije komade. Štapiće cimeta slomite na komadiće ili ih zgnječite u mužaru. Naribajte koricu limuna. Ubacite sve skupa u lonac te dolijte vode dovoljno da ih prekrije. Uz vodu po želji dodajte alkohol, a najbolje će odgovarati voćne rakije ili džin. Alkohol se dodaje da bi se pojačala aroma cimeta. Sirup je najbolje kuhati u poklopljenom loncu kako se ne bi izgubile željene arome. Kuhajte dok se šljive ne raspadnu. Procijedite i po želji dodajte šećer i limunov sok ili limunsku kiselinu.

image

Fotografija: Berislava Picek, Art direkcija: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix

Što je to SCOBY, kako pripremiti kombuchu kod kuće i koje druge napitke vrijedi spremati u vlastitoj kuhinji saznajte u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:16