KAKAV HIT!

Znate li da od starih kroasana možete napraviti hrskave čokoladne kekse? Jedva čekamo ovo isprobati

 Gerenme/Getty Images/istockphoto
Ovi keksi odlično se slažu uz prvu jutarnju kavu, ali vjerujemo kako ih napraviti možete i za svaku drugu priliku pa iskoristiti višak kroasana koji biste možda bacili


Nedavno nam je na Instagramu za oko zapela fotografija primamljivih keksića napravljenih, ni više ni manje, već od ostataka kroasana. Na tu je ideju došla autorica Kate Reid, koja je svoju poslasticu odlučila nazvati kroasan biscottima. Objasnila je to činjenicom da se u Italiji kava za doručak obično poslužuje uz keks, a ovi su keksi, navodi, idealni upravo uz prvu jutarnju kavu. Osim toga, sam način pripreme i rezanja kroasana podsjetio je Reid na pripremu biscotta.

Cijeli proces prilično je jednostavan, a kako biste dobili lijepo hrskave, aromatične kekse, narezani kroasan potrebno je umočiti u smjesu od slatkog vrhnja, šećera i soli. Dodati možete i druge dodatke po želji, primjerice malo vanilije, tonke ili kardamoma. Dok se keksi peku, otopite čokoladu u koju ćete ih umakati, a kada ih umočite, prije nego se čokolada do kraja stisne, kekse dodatno možete posipati cvijetom soli ili samo krupnom soli. Želite li dodatno začiniti stvar, posipati ih možete i kokosom ili, primjerice, smrvljenim keksima po želji kako biste dobili još jedan sloj hrskavosti.

U nastavku ostavljamo osnovni recept Kate Reid u kojem smo napravili male preinake (primjerice, količinu čokolade prilagodite vlastitim potrebama, a isto možete napraviti i sa šećerom), a vi originalni možete potražiti na portalu Food52.

Na kraju, kada sljedeći put pretjerate i kupite koji kroasan više, razmislite o ovom slatkoj poslastici. Bit ćemo iskreni, mi je jedva čekamo isprobati!

Trebat će vam:

stari kroasani, smrznuti

500 g slatkog vrhnja

300 g šećera

4 žlice soli

čokolada i kakao maslac za preljev (po želji)

Priprema:

Pećnicu najprije zagrijte na 150 stupnjeva i posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Izvadite kroasane iz zamrzivača, narežite ih na jednake ploške. Napravite to brzinski kako se ne bi počeli otapati. U drugu posudu stavite slatko vrhnje, šećer i sol i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje kako bi se šećer i sol otopili. Umočite svaku krišku kroasana u toplu mješavinu, ocijedite ostatak i stavite na papir za pečenje. Pospite s još malo šećera i pecite dok ne poprime zlatnu boju, oko 30-ak minuta. Dok se keksi peku, čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj. Kekse od kroasana umočite u čokoladu, pustite da se ohlade i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:24