MEKANA I SOČNA

Znate li što je okonomiyaki? Zasitna japanska palačinka s mesom ili plodovima mora odličan je izbor za ručak i večeru

Okonomiyaki je tradicionalno japansko jelo koje se najčešće opisuje kao slana palačinka, iako je po sastavu i načinu pripreme bliže zasitnom toplom obroku nego klasičnoj palačinki

Okonomiyaki je tradicionalno japansko jelo koje se često opisuje kao slana palačinka. Iako se izvorno priprema na ravnoj teppan tavi, u kućnim uvjetima može se bez problema napraviti na običnoj, širokoj tavi. Osnovu jela čini tijesto od pšeničnog brašna, jaja i vode, u koje se dodaje sitno nasjeckani bijeli kupus. Upravo kupus daje sočnost i laganu slatkoću, dok se dodatni sastojci biraju prema vlastitom ukusu, što je i smisao samog naziva jela.

image
Kps/Getty Images/istockphoto

Uobičajeni dodaci uključuju svinjetinu, piletinu ili plodove mora, a završni preljevi daju prepoznatljiv okus okonomiyakija: tamni slatko-slatkasti umak, majoneza, sušene alge (ako su dostupne), sušene riblje pahuljice i ukiseljeni đumbir. Ako neki od ovih sastojaka nisu dostupni, jelo je i dalje vrlo ukusno u pojednostavljenoj verziji.

Recept za okonomiyaki

Trebat će vam (za 2 veće palačinke):

Tijesto:

120 g glatkog pšeničnog brašna

150 ml vode

2 jaja

200 g bijelog kupusa, sitno nasjeckanog

prstohvat soli

Dodaci (po izboru):

100 g tanko rezane svinjetine ili pancete

ili

100 g kozica ili lignji, sitno narezanih

Za posluživanje (po želji):

Worcestershire umak ili blagi BBQ umak

klasična majoneza

ukiseljeni đumbir

mladi luk ili peršin (zamjena za alge)

Priprema:

U većoj zdjeli pjenjačom pomiješajte brašno, vodu i jaja dok ne dobijete glatko tijesto. Posolite i umiješajte sitno nasjeckani kupus. Na širokoj tavi s neprianjajućim dnom zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri.

Smjesu izlijte na tavu i oblikujte deblju palačinku. Po vrhu rasporedite meso ili plodove mora. Pecite 4 do 5 minuta, dok donja strana ne postane zlatnosmeđa. Pažljivo okrenite palačinku pomoću široke lopatice i pecite još 4 do 5 minuta, dok se nadjev potpuno ne ispeče.

Gotovu palačinku premažite umakom, dodajte majonezu i poslužite s ukiseljenim đumbirom. Po želji pospite nasjeckanim mladim lukom.

image
Artran/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 12:49