Recenzija restorana

Dalmatinska jela u zadarskom Kaštelu su baš dobra, no cijene su dosta visoke, a usluga katkad posustaje

Osim ribe i plodova mora, možete naručiti i meso. U ponudi su, između ostalog, ribeye steak, beefsteak ili, primjerice, janjetina "po naši". Ni vinska karta im nije zanemariva

Smješten na ostacima srednjovjekovnog kaštela (13. st.) po kojem i nosi ime, restoran hotela Bastion nalazi se na dobroj lokaciji, na zadarskom poluotoku. Ima veliku salu u sklopu restorana te dvije terase, koje su kako smo se uvjerili kad smo ih ljetos posjetili, vrlo ugodne za ručak, a vjerojatno još i bolje za večeru. Gornja terasa je natkrivena i klimatizirana te ima zavidan pogled na more, dok je donja u prirodnom hladu zelenila koje je okružuje, pa nećete pogriješiti ni ako na njoj rezervirate stol.

image

Zatvorena terasa restorana Kaštel

Privatni album

Jelovnik počiva, kako i sami kažu, na tradicionalnim dalmatinskim jelima, ali pripremljenim na moderan način. Međutim, ovdje osim ribe i plodova mora, možete naručiti i meso, jer su u ponudi, između ostalog, ribeye steak, beefsteak ili, primjerice, janjetina "po naši". Ni vinska karta im nije zanemariva, nude uglavnom probrana vina domaćih proizvođača i to ne samo s područja Zadra. Uz lokalne Deggaru i Fiolića, ovdje možete naručiti i Tomčeva, Galićeva, Meneghettijeva, Kozlovićeva, Coronicina ili, primjerice, Litteraii vina. Mi smo se odlučili za Rizmanov Tribidrag (7,50 € za čašu) i Degarra Pošip (5,80 €), koje kao i većinu vina toče na čaše.

image

Amuse bouche

Privatni album

Po narudžbi jela, na stol nam je stigao pozdrav iz kuhinje. Bila je to lijepo maziva i začinjena kuglica paštete od tune s toplim, hrskavo prepečenim tostom, koja je bila dostatna da nam malo ublaži glad do prvih jela - hladne riblje plate (34 €) i tuna tartara (20 €).

image

Tuna tartar

Privatni album

Na idealno rashlađenoj ribljoj plati, koja je bila i vizualno zanimljiva, bile su dimljene dagnje, carpaccio od hobotnice, inćuni i ikra morskog zeca. Sve komponente na tanjuru bile su ukusne i dobro začinjene, a porcija je bila dostatna za dvije osobe. Tuna tartar, koji ovdje rade s wasabi majonezom i avokadom, bio je ugodno iznenađenje, jer su mu spomenute namirnice, uz ikru morskog ježa i soja umak, dale osvježavajući okus.

image

Crni rižoto

Privatni album
image

Brodet od hobotnice

Privatni album

Topla predjela pratila su ovaj ukusan slijed. Crni rižoto (20 €) bio je kremast, a riža kuhana al dente, kako volimo. Također, ono što se često može prigovoriti kod ovog jela, u Kaštelu nije bio slučaj - crnila i sipe bilo je sasvim dovoljno. Brudet od hobotnice (19,50 €) možda nije bio najljepše prezentiran, ali je bio ukusan. Zvijezda tanjura bila je meka, a toć vrlo moćan. Osjetila se u njemu i aroma prošeka, a zanimljiva je bila i espuma od krumpira sa začinskim biljem i gelom od naranče koja je jelo dodatno razigrala u okusu.

Glavna jela smo potom čekali dosta dugo. Naime, odjednom je na terasu došlo 20-ak turista u grupi s vodičem i jedan konobar, koji je dotad opsluživao puna tri stola, nije bio dovoljan za tu količinu posla.

image

Buzara od dagnji

Privatni album

Stoga su nam dagnje na buzaru (25 €/kg) došle prve, a tuna steak (30 €) i jadranski pjat (35 €) smo čekali dodatnih pola sata. Dagnje su bile korektne, pripremljene na bijelo u dobro odabranom vinu, a i količina peršina i češnjaka bila je dobro pogođena, pa nisu dominirali jelom. Bila je to baš jednostavna, ali dobra buzara. Ako volite toćati kruh nakon što pojedete školjke, s ovom buzarom to nemojte očekivati, jer ga, kao ni krušnih mrvica u njemu - nema.

image

Tuna steak

Privatni album
image

Jadranski pjat s tri vrste ribe

Privatni album

Kad smo kušali druga glavna jela, odrezak tune na roštilju s espumom od celera bio nam je puno bolji izbor od jadranskog pjata, a sve zbog umaka. Tri krasno pečena filea bijele ribe jednostavno je okusima prekrio tamni umak od ribe i dagnji kojima su filei bili obilno poliveni. Isti je umak bio i na tuni, ali ova deblje rezana i suha riba mogla je istrpjeti taj dodatak za razliku od nježnih i okusom delikatnijih brancina, orade i zubaca. I to je bilo baš šteta, jer su i riba i prilozi bili dobri.

image

Smokve u mascarpone siru i prošeku

Privatni album

Za kraj smo se zasladili smokvama u mascarponeu i prošeku (6 €), desertu koji je momentalno izbrisao gorčinu zbog spomenutih glavnih jela. Smokve su, naime, bile tako lijepo kuhane i aromatizirane prošekom te su s mascarponeom prijale uz razmrvljeni biskvit, koji je hrskao pod zubima.

Kaštel je restoran u kojem ćete izdvojiti nešto više novca - mi smo mi ovaj ručak platili 282,16 eura. Treba znati i kako ovdje kruh rade sami, ali ga zato i naplaćuju po 6 eura za košaricu. Nama se pogača s maslinama svidjela, no bila nam je, recimo i to, suvišna uz jela koja smo naručili. Što se usluge tiče, trebalo bi voditi računa o tome da se, kad u restoran dolazi veća grupa gostiju, a pogotovo ako je najavljena, osigura dovoljan broj osoblja.

RESTAURANT KAŠTEL, HOTEL BASTION

Adresa: Zadar, Bedemi zadarskih pobuna 13

Hrana: 8/10
Ambijent: 10/10
Usluga: 7/10
Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:13