RECENZIJA RESTORANA

Jesmo li upravo pronašli najbolju pizzu u cijeloj Slavoniji?

Ovaj restoran za ljepših dana ima fantastičnu terasu i pogled na šetnicu uz Dravu

Osijek već neko vrijeme ima dva vrlo ozbiljna mjesta za ljubitelje pizze, SportHouse i Ventidue, no prošle godine im se pridružio i Pepe, novo mjesto za ljubitelje jednog od najpoznatijih talijanskih izvoznih proizvoda (koliko je komplicirano porijeklo ovog jela, kao i nekih drugih ‘‘talijanskih‘‘ klasika pokazao je Alberto Grandi u svojoj sjajnoj knjizi iz 2018., Denominazione di origine inventata, Izmišljena oznaka porijekla, za koju se nadamo da će izaći i u hrvatskom ili barem engleskom prijevodu).

Otvoren u prizemlju Hotela Osijek, čiji hotelski restoran također nudi vrlo zanimljivu i dobru kuhinju, Pepe se smjestio uz sam zapadni kraj Dravske promenade i za ljepših dana ima fantastičnu terasu i pogled na šetnicu uz Dravu. Kako je dan kada smo posjetili Pepe bio oblačan i kišovit, terasa nije radila, ali smo zahvaljujući činjenici da smo došli na ručak za radnog dana bez problema dobili mjesto uz prozor.

Interijer je vrlo suvremeno, ali ugodno uređen, s dugim šankom i poluotvorenom kuhinjom (samo dio s krušnom peći je otvoren). Jelovnik sadrži 13 pizza te nekoliko predjela i drugih glavnih jela. Lista pića je vrlo zanimljiva i, uz nekoliko vrsta točenih i piva u bocama, sadrži i koktele te dobar izbor žestokih pića, kao i vina koja su bratski podijeljena na talijanska i slavonska, pohvalno! Za aperitiv smo odlučili uzeti izvrstan Aurin Teranino (3 €) i Kostelčevu rakiju od dunje (3,10 €).

image

Pizza Estate - stracciatella di bufala, pecorino, fior di latte mozzarella, pesto genovese, šunka, polusušena mini rajčica i bosiljak

Privatna arhiva

Iznimno ugodan i ljubazan konobar preporučio nam je pizzu mjeseca, specijalnu pizzu koja se pravi samo u srpnju, u ovom slučaju pizzu Estate (11,30 €; stracciatella di bufala, pecorino, fior di latte mozzarella, pesto genovese, šunka, polusušena mini rajčica i bosiljak), tako da smo se na kraju odlučili za nju. Uz Estate, naručili smo pizze Mamma mia (9,90 €; salsa od rajčice, fior di latte mozzarella, kulen, kobasica, sušena slanina, ljubičasti luk, feferoni, gljive) i Porco mio (10,40 €; salsa od rajčice, fior di latte mozzarella, šunka, panceta, pršut, pikantna salama, lardo, origano), a odlučili smo kušati i domaće lazanje (10,50 €). Iako restoran nije bio prazan, jela su nam munjevitom brzinom stigla na stol.

Krenimo od tijesta. Pizza je napolitanskog stila i tijesto je izvrsno, lagano i prozračno s idealnom količinom otpora i bez težine u želucu. Definitivno jedno od boljih napoletanskih tijesta za pizzu na kontinentu. Najmanje nam se svidjela Mamma mia, iako je to i dalje izvrsna pizza, ali na obje pizze sa salsom upravo je salsa bila najslabija karika, blijeda i neuvjerljiva, niti izražene kiseline niti slatkoće.
image

Porco mio - salsa od rajčice, fior di latte mozzarella, šunka, panceta, pršut, pikantna salama, lardo, origano

Privatna arhiva

Porco mio je definitivno pizza za ljubitelje ‘‘svinjarija‘‘ jer su sve prerađevine koje su bile na pizzi vrhunske kvalitete, a posebno nam se svidjelo što je lardo poslužen sa strane. Kada smo ga dodali trenutno je postao proziran i dao fantastičan sloj okusa. Zamjerka Mamma miji je i tzv. kulen, koji je identičan pikantnoj salami koja stiže na pizzi Porco mio. Naime, premda se ta pikantna salama možda zbog ozbiljnih propusta u zakonodavstvu i zdravom razumu može zvati kulenom, to i dalje kulen nije. Sreća je da je salama vrhunske kvalitete, pa nije pokvarila dojam, ali barem bismo u Slavoniji voljeli vidjeti da ako se kulen u hrani reklamira, da se onda kulen i posluži. Mislimo, naravno, na ono što se naziva kvrgavi kulen, jer sve ostalo je kulenova seka.
image

Mamma mia - salsa od rajčice, fior di latte mozzarella, kulen, kobasica, sušena slanina, ljubičasti luk, feferoni, gljive

Privatna arhiva

Zvijezda među pizzama je svakako bila Estate (zamolili smo konobara da nam dodaju i malo češnjaka, što su u kuhinji vrlo ljubazno i napravili). Idealno izbalansirana, s uljem od pesta koje je iscurilo i koje je bilo savršeno za umakanje korice, Estate je ozbiljno dobra pizza i voljeli bismo je vidjeti u redovnoj ponudi!

Lazanje su stvarno obilne i, da se razumijemo, uopće nisu loše. Ali... Raguu je jednostavno nedostajalo moći, bio je ukusan i korektno napravljen, ali u stvari iznimno blag, tako da je u kombinaciji s obilnom količinom sira jednostavno izgubio bitku. Šteta, jer svi drugi elementi su dobri.

image

Lazanje

Privatna arhiva

Uz obrok smo pili Malvasiju Neru Notte Rosso (4 €/dl), iako smo u Slavoniji i u ponudi su i Josićeva vina, ali smo odlučili dati priliku ovom vinu i nije razočaralo, pogotovo uz mesnate pizze i lazanje.

Za desert smo odlučili kušati još jedan ‘‘novokomponirani‘‘ talijanski klasik, tiramisu (4,80 €) i panakotu (3,90 €), a na sugestiju konobara, odlučili smo udovoljiti i ljubiteljima čokolade u nama i naručili smo i budino al cioccolato (puding od čokolade, 4,50 €).

image

Desert - tiramisu

Privatna arhiva

Među desertima, tiramisu je ostavio najlošiji dojam. Kremi kao da je falilo žumanjaka, te je dominirao amaretto. Panakota je bila jako dobra, svilenkasta i lagana, s bourbon vanilijom i slojem malina, vrlo osvježavajuća i dobro napravljena. Međutim, pravo iznenađenje bio je domaći puding od čokolade!
image

Desert budino al cioccolato - puding od čokolade

Privatna arhiva

Posut čokoladnim mrvljencem, puding je bio sve ono što kupovni pudinzi nisu. Svilenkast i podatan, savršene teksture i čokoladnog okusa s povremenim hrskavim kontrastom mrvljenca, ovo je desert radi kojeg bismo rado navratili pojesti samoga i kojeg se, kao ni panakote, ne bi postidjela niti jedna bolja slastičarna.
image

Desert - Panna cotta

Privatna arhiva

Iako su cijene na gornjoj granici ugode kada su pizze u pitanju (barem u Slavoniji), apsolutno se isplate jer sastojci su vrhunski, kao i tijesto. Ovo je jedna od rijetkih prilika kada bismo čak voljeli i malo manje količine sastojaka na pizzama, jer stvarno se ne štedi na nadjevu. Sve u svemu, odlično mjesto kada vam se jede vrhunska pizza, a nije vam mrzak ni dobar desert.

PEPE

Adresa: Šamačka 4, Osijek

Hrana: 9/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 10/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 10:08