NEDJELJNI RUČAK

Krčma blizu Zagreba još uvijek razvaljuje od posla, probajte njihovu juhu od gljiva i iznutrice

Krčma Gabreku 1929. - Mladi pečeni vepar s brusnicama i njokima

Od ponude iznutrica, divljači ili pečenja do raskošnih palačinki, razloga za vraćanje u ovu krčmu ima napretek

Krčma Gabreku 1929. postoji više od 90 godina. To je vrijedno pažnje samo po sebi, osobito s obzirom na kretanja na hrvatskoj gastronomskoj sceni, no uzmemo li u obzir njezinu lokaciju i afinitete domaće publike koja cijeni tradiciju više od svega, zapravo ne iznenađuje.

image

Krčma Gabreku 1929.

Ponuda je koncipirana oko specijaliteta kakvi se često nađu nedjeljom na stolovima u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali i šire, uz nekoliko odličnih iznenađenja. Jedinstven položaj nedaleko od šume kumovao je tome da su se na jelovniku našla i brojna jela s gljivama, što smo na najbolji način iskoristili tijekom našeg posjeta.

Odlučili smo početi kasni ručak juhom od više vrsta šumskih gljiva, a uz to su nam poslužili i usitnjene bučine golice te dodatni posip od mljevene sušene mrke trubače (40 kn). Porcija juhe je dovoljna za dvoje ljudi (ako ne i tri), a kada u Gabreku završite nakon istraživanja obližnjih šuma, vjerujemo da sjedne doista savršeno. Posip od samljevenih sjemenki bio je odličan dodatak jer je davao detalj hrskavosti juhi koja je bila gusta, kremasta i bogata, s velikom količinom različitih gljiva. Bila je dobro začinjena i izdašna te za svaku preporuku.

image

Krčma Gabreku 1929. - juha od šumskih gljiva

U Gabreku imaju dobru ponudu specijaliteta spravljenih od iznutrica, čemu smo se posebno razveselili pa smo naručili teleći mozak s jajima i gljivama (78 kn) te pohane brizle (69 kn) koje dolaze s limunom i tartarom. Brizle su imale odličan, hrskav poh koji uopće nije bio mastan, dok se samo meso topilo u ustima. S obzirom na to da je nježnog, ali divnog okusa i kremaste teksture, ne bi bilo loše da su komadi bili manji kako bi svaki zalogaj bio ujednačen, no to nije utjecalo na oduševljenje za stolom. Kajgana s mozgom bila je također meka i podatna, ali možda čak i previše jer su se svi sastojci spojili u smjesu i nisu se teksturom pretjerano razlikovali. Porcija je svakako izdašna pa preporučujemo dijeljenje.

image

Krčma Gabreku 1929. - pohane brizle

Mladi pečeni vepar s brusnicama i njokima (110 kn) došao je u gustom i pomalo slatkastom umaku koji bi mogao zasmetati onima kojima slatkoća i meso nisu idealan par, iako se kod divljači inače sjajno slažu. Brusnice su dale dobrodošlu gorčinu i kiselkastost zalogajima, dok su domaći njoki bili kompaktni i jako dobri na zagriz, ukusnog tijesta, ali nenametljivi. Patka s mlincima imala je na dijelovima izrazito slanu kožu, što je dobro došlo kad bi se u istom zalogaju miješali i kuhani mlinci koji su bili gotovo nezačinjeni. Dobro bi im došlo i malo masnoće od pečenja, ali su zato bili u balansu s patkom. Nisu svi dijelovi mesa bili jednako sočni i meki, ali došli smo kasno popodne pa je vjerojatnost da je patka čekala malo narudžbu dosta izgledna.

image

Krčma Gabreku 1929. - Mladi pečeni vepar s brusnicama i njokima

image

Krčma Gabreku 1929. - pečena patka s mlincima

Svi kojima je palačinka omiljeni desert kod Gabreka će doći na svoje ako uspiju odabrati s dugačkog i gusto ispisanog popisa mogućih kombinacija okusa. Najpovoljniji izbor su starogradske palačinke sa šećerom i limunom za 20 kuna, dok ćete najviše za porciju izdvojiti 45 kuna za palačinke u vinskom ili šato umaku. Mi smo desert ovaj put propustili, ali se vraćamo probati idućom prilikom.

Hrana: 8/10

Ambijent: 7/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:42