DOBRA PREPORUKA

Kuhaju najbolji gablec u gradu, atmosfera je ležerna, a omjer cijene i kvalitete nepobjediv

 Privatna Arhiva/
U Kut dolazite na punjenje životnih baterija, a imaju nepobjediv omjer cijene i kvalitete

Glava kuće je chefica Ivana Bekavac, a njezina desna ruka mlad i perspektivan kuhar Grgo Bačelić. Rade samo radnim danima, a mi smo ih posjetili jedne srijede oko 12.30. Nudili su tri jela: mesni ragu s rimskim njokima i salaticom, vegetarijansko varivo i cvjetaču s kvinojom.

U nekoliko minuta do 13 sati prebrisali su prvo jelo koje je rasprodano - cvjetaču s kvinojom. Uspjeli smo ovog puta naručiti sva tri dnevna jela. Nijednom jelu nismo našli ozbiljniju zamjerku, dapače, možete samo u nevjerici kimati glavom i čuditi se kako vas svaki put uspiju iznenaditi preukusnim šarenilom.

image
Privatna Arhiva/

Koncept funkcionira tako da dođete pred lokal, brzinom svjetlosti naručite (dok se premišljate možete ostati bez jela), osoblje vam uruči biper i prošećete do slobodnog mjesta na terasi. Dok ste po milijunti put letimično pregledali naslovnice portala i bacili oko na novosti na društvenim mrežama, biper se oglasi, a hranu preuzimate na prozoru kuhinje.

Umak mesnog ragua bio je gust, zagasit i podatan. Rimski njoki inače je talijansko jelo koje se tradicionalno sprema od griz-brašna, mlijeka, parmezana, jaja i maslaca. Mogu se poslužiti i kao samostalno jelo zapečeno u plehu s dodatkom muškatnog oraščića. Iako je možda prva asocijacija na ragu onaj s porijeklom iz Bologne, on može biti i varijanta gulaša sa sitnije narezanim mesom, baš kako ga rade u Kutu. Konkretnu porciju ragua i njoka (58 kuna) ovdje razigraju s gorušicom i salaticom koje svojom kiselinom osvježavaju ovo bogato jelo.

image
Privatna Arhiva/

Dalje, stejk cvjetaču s kvinojom bi trebali naručiti svi nevjerni Tome koji tvrde kako se pod A: ne mogu najesti od povrća i pod B: da jelo ne može biti nikad toliko ukusno ako nema barem malo mesa. U jednom zalogaju osjetite čitav niz različitih tekstura i okusa; od meke i pomalo pikantne cvjetače, do kremaste cikle, kvinoje i hrskavih bučinih sjemenki koje ponekad zamijenite kiselom salaticom koja vam upadne u zalogaj.

image
Privatna Arhiva/

Vegetarijansko varivo (45 kuna) je samo još jedna uspješnica ovog šarmantnog lokala zbog kojeg ljudi dolaze u Kut, a ponijeli smo ga u redakciju, kao i cvjetaču. Srijedom nude i kolače Ivane Čuljak.

image
Privatna Arhiva/

Osim gableca, prije nekoliko mjeseci pokrenuli su i privatne večere koje možete zakupiti putem servisa Eventbrite (direktni link je na njihovim društvenim mrežama). Pa zamislite si samo da možete zakupiti cijeli prostor u kojem sjedite na visokim stolovima, kuhari kuhaju samo za vas dok vi bezbrižno čavrljate i ispijate vino koje možete sami donijeti. Mi smo prisustvovali na dvije takve večere i atmosfera je, kao i hrana, bila fenomenalna.

Pet sljedova u tri sata večere platit ćete 350 kuna po osobi, a može vas biti između četiri i šest. Jelovnik večere se mijenja, a nas su raspametili kombinacijom raštike, cvjetače i žumanjka, sjajnim kremastim rižotom od bukovača i sporo kuhanom junetinom s pire krumpirom koji je bio blago podimljen limunskom travom.

Kut nudi apsolutni comfort food s nepobjedivim omjerom cijene i kvalitete. Pokrenuli su i svoj mali projekt zimnice pod nazivom Kiseliš pa možete kupiti teglice ukiseljenog luka, mrkve i gljiva po cijeni od 25 do 35 kuna.

image
Privatna Arhiva/

Najslabija točka im je ambijent, ali i to su pretvorili u svoju prednost pa taj obojeni kontejner sa sklepanim stolicama ne biste mijenjali nizašto. Ako je vaša definicija sreće ležerna opuštena atmosfera i jednako takva hrana koju ne mogu reproducirati ni restorani višeg ranga, onda trebate doći u Kut na punjenje životnih baterija.

KUT

Adresa: Varšavska ulica 18, Zagreb

Hrana: 10/10

Usluga: 8/10

Ambijent: 7/10

Vrijednost za novac: 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:01