DOBRI RESTORANI 2021

Kvarnerski hotelski as ipak ima impresivniju lokaciju od hrane, evo što možete očekivati u Ikadoru

 Ikador Službena Stranica/
Ambijent Ikadora je doista impresivan, no prati li gastronomska ponuda doista prelijepo uređenje i servis pročitajte u nastavku...

Dobri hotelski restorani visoke kategorije pomalo su poprimili utopijski status na Kvarneru, što je paradoksalno s obzirom na to da je upravo Opatija već stoljećima omiljena destinacija za odmor. Donedavno je ovdje jedini luksuzan hotel s pet zvjezdica vrijedan preporuke bila opatijska Bevanda. Zapravo, sve do otvorenja Ikadora, prije nešto više od tri godine. Nismo zaboravili prilično hvaljen hotel Navis koji je otvoren koju godinu dulje, ali on ipak nije na Ikadorovoj razini.

image
Privatna Arhiva


Ovaj boutique hotel smješten nedaleko Opatije, u mjestu Ika, a lokacija je impresivna. Pri dolasku ljubazno osoblje preuzima vaše vozilo i preparkira ga u garažu. Svaki detalj kako interijera, tako i eksterijera, pomno je osmišljen pa se ulaskom kroz vrata hotela osjećate kao u nekom čarobnom mjehuriću gdje je sve podređeno vašem uživanju i besprijekornom odmoru. Dolaskom na prostranu terasu pogled vam puca na bazen, palme, prelijepo uređenu tratinu i šetnicu, lounge bar koji mami na ispijanje koktela te nepregledna morska pučina. Ako odlučite odsjesti u hotelu, možete očekivati visoku razinu luksuza koju potkrepljuju atrakcije poput vožnje Riva gliserom od mahagonija. Također, cijeli jedan kat pretvoren je u SPA centar koji bi trebao s lakoćom izbrisati stres zbog mora mejlova koje ste trebali poslati - još jučer.

image
Ikador Službena Stranica/


No, vratimo se gastronomiji. Iako je riječ o luksuznom boutique hotelu, Ikador nije bezobrazno skup bar što se tiče hotelskog restorana Nobilion gdje možete naručiti a la carte ili degustacijski meni. Primjerice njihov rižoto koji rade s bisqueom od kvarnerskog škampa, fritiranim mesom škampa te odležanom carnaroli rižom stoji 120 kuna. Inače, aquarello se smatra rižom nad rižama. Sorta Carnaroli riso lungo A odležala je do sedam godina, a nakon odležavanja, ljuska i zrno se odvajaju. Ljuska se ne baca nego se oljušteno zrno grije i nastoji se ponovo obložiti dijelom ljuske uz pomoć “helix” centrifuge. Dobivaju se svojstva najbolje odležane riže. Kušali smo sporo kuhane obraze boškarina, s pečenom mrkvom, krumpirom, pastrnjakom i demi-glace umakom dva puta. Iako je izvedba bila korektna, jelo nas nije oborilo s nogu. Doduše, svidjela nam se integracija paski (stabljike cvijeta češnjaka) kao posveta terroiru unutar kojeg djeluje restoran.

Ako se odlučite za degustacijski meni, naš favorit s postojećeg je raviol od jadranske sipe sa špagetima od povrća i ribljim jusom. Cijene degustacijskih menija iznose 550 kuna za pet sljedova te 800 kuna za 7 sljedova. Za vrijeme jednog ručka kušali smo i nova jela koja će se tek naći na degustacijskom meniju i naš apsolutni favorit bio je file lastavice koji je bio mekan i bogat zbog umaka koji je okusom podsjećao na beurre blanc.

image
Privatna Arhiva

Chef Dino Knežević pripremio je ribu u kombinaciji s algama i kremom od krumpira. Uz to smo pili Tezoro Dubrovačku Malvasiju Crvik iz 2018. koja je savršeno pasala uz lastavicu. Totalni comfort food je tanjur s gnudima i raguom od istarskog magarca. Ovdje nije bilo nikakvih iznenađenja u vezi s okusom. Dominiraju teški i bogati okusi mesa i šuga koji će vas podsjetiti na odlaske u istarske konobe. Bit će to dobar izbor ziherašima koji ne vole eksperimentiranja, a jelo je zanimljivo zbog upotrebe magarećeg mesa u raguu, koje rijetko gdje imate prilike probati. Kušali smo i torchon od gusje jetre obogaćen jagodama i šparogama. Riječ je o vrlo kompleksnom jelu za koje je potrebna visoka razina znanja. Jelo je, naravno, bilo tehnički vrlo vješto pripremljeno, ali kiselina jagoda ipak nije bila dovoljna da poprati mastan torchon koji je dodatno bio oplemenjen uljem.

image
Privatna Arhiva


Deserti su zabavni. U postojećem meniju to je parfait od pistacija, a chef za novi degustacijski meni sprema kombinaciju bazge, jagode i vanilije. Servis je lijepo uglađen i na visini objekta u kojem se odvija. U Ikador bismo se svakako vratili. Ne bismo se odlučili na degustacijski meni, ali rado bismo naručili dobar koktel i guštali u lounge baru ili jedno jelo, desert i čašu vina uz zalazak sunca na doista bajkovitoj lokaciji. Što se tiče smještaja, ako u najavi imate važne goste koji dolaze na Kvarner, smjestite ih u Ikador.

Hrana: 7/10

Ambijent: 10/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:34