RECENZIJA RESTORANA

Lokacija je dobra, ideja odlična, ali tanjurima poznatog zagrebačkog bistroa ipak nedostaje malo više svježine

Posebice u ovim toplim mjesecima, kada povrća i voća ima u izobilju, u Bistrou 96 voljeli bismo pojesti kakvu dobru hladnu juhu ili ratatouille i deserte koji ne sadrže samo jabuke

Kada je prošle godine otvoren, Bistro 96 najavljen je kao veliki novi projekt chefa Marija Mandarića i braće Nikole i Olivera Ljubojevića. Francuski bistro s ponudom kakvu nema nitko u Zagrebu, i to u Maksimirskoj, točno tamo gdje kronično nedostaje restorana. U počecima, krajem prošle godine, Bistro 96 bio je velik hit i o ovom se mjestu puno pričalo, no s vremenom veći je hit postao imenjak koji je kasnije otvoren u Rovinju. Ipak, to nas nije zaustavilo da se ovih dana zaputimo u Maksimirsku na broj 96 i provjerimo što se sada ovdje kuha.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

U restoran smo stigli na blagdan Tijelova, na dan kada je grad bio prilično prazan, pa nas nije previše iznenadilo što smo na kasnom ručku bili jedini gosti. Simpatično osoblje prepustilo nam je odabir stola i od početka do kraja ručka zbilja se potrudilo da se osjećamo ugodno, od preporuka vina do jednostavnih, ali informativnih razgovora o samim jelima.

Meni u Bistrou 96 nas pak, za razliku od osoblja, na prvu nije previše impresionirao. S ljetom na vratima, jela koja se sada ovdje nude čine nam se ipak malo preteškima, posebice s obzirom na širinu francuske kuhinje i velik izbor jela koja se vrlo lako mogu prilagoditi sezoni.

Među predjelima, od dvije juhe (od luka i graška), tatarskog (21 €) i dagnja u pivu (17 €), odlučili smo se za posljednje dvije opcije. Na meniju su još bile i šparoge s espumom hollandaise umaka, ikrom pastve, uljem bosiljka i bademima (13 €), ali osoblje nam je odmah na početku priopćilo da to jelo toga dana ne poslužuju.

Međutim, i s dvije opcije koje su nam preostale, a da nisu juhe, na kraju smo bili prilično zadovoljni. Tatarski je bio lijepo začinjen, blago ljutkast, s notom dima i poslužen je uz odličnu, na maslacu lijepo zapečenu domaću focacciu. Ovdje se pokazalo koliko dobar kruh čini razliku, jer u trenutku može popraviti ili pokvariti jelo uz koje je poslužen. Ovaj ga je popravio. Dio focaccie iskoristili smo i za skupljanje umaka od piva uz koji su poslužene dagnje, i koji je također bio bogat, maslačast i slankast taman toliko da ga pri svakom zalogaju dagnjom poželimo zagrabiti još malo više.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Budući da je dan bio vruć i težak, s odabirom glavnih jela također smo se namučili. Pačja prsa s kremom od cikle, emulzijom i cikle i umakom od višanja (26 €) činila su nam se preteška, pileća prsa s karameliziranom kremom od cvjetače s palentom i umakom od jabuke (22 €) pomalo pomalo nezanimljiva, pa smo se na kraju odlučili za steak au Poivre (36 €), točnije ribeye odrezak s umakom od crnog papra i sezonskim povrćem te crni rižoto (22 €).

I u ovom slučaju, baš kao i kod predjela, porcije su bile prilično velike. Tražili smo odrezak pečen medium, dobili smo komad mesa koji je više naginjao medium well, ali koji je, na sreću, ipak ostao je dovoljno sočan. Demi glace umak s paprom je bio punog i dubokog okusa, a uz to nam je poslužena i slatkasta mrkva, koja je bila odličan dodatak i kontrast mesu, te pečeni krumpir, koji nije posebno pridonio tanjuru. Nedostajala mu je kockica maslaca i malo krupne soli da ga podigne i učini zanimljivijim. Na tanjuru je bila još i salata s rajčicom, koju bismo ipak poslužili zasebno.

Rižoto nas je ostavio ravnodušnima i, osim malo limunove korice na vrhu, nije bio pretjerano začinjen. Nedostajalo mu je soli, svježine i općenito malo više uzbuđenja.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Za desert u Bistrou 96 nude crême brulée (7 €), crêpes suzette (9 €) i tarte tatin s chantilly kremom (10 €). Odlučili smo se za druge dvije opcije. Palačinke su bile korektne, ali umak je bio rijedak i osjetili smo samo narančin sok. Zapravo, dojam je bio kao da su palačinke jednostavno samo zalivene razvodnjenim narančinim sokom, dok smo očekivali da će umak ipak biti ljepljiviji i gušći. S druge strane, tarte tatin je bio lijepo pečen, s dobro karameliziranim jabukama i tijestom i nježnom kremom. Ipak, za one koji nisu od slatkog, ovaj bi desert mogao biti malo presladak. Recimo, čini nam se da bi bilo bolje da je chantilly krema, uz koju je tart poslužen, bila neutralnija i laganija.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na kraju, ručak u Bistrou 96 bio je ugodan i korektan, ali na meniju i tanjurima bismo ipak, posebice u ovo doba godine, voljeli vidjeti malo više svježine. Primjerice, fina vichyssoise juha, ratatouille, bouillabaisse, dobar clafoutis sa sezonskim voćem ili tart bili bi odlična opcija koja bi nas na vruć dan u Zagrebu posebno razveselili.

BISTRO 96

Adresa: Zagreb, Maksimirska 96

Hrana: 7/10

Ambijent: 6/10

Usluga: 9/10

€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 23:18