Trattoria Gola na zagrebačkoj Trešnjevci, otvorena prije tek nešto više od godinu dana, ponudom jela i konceptom od samog početka privlači one koji uvijek traže nešto drugačije, s pomakom, a pripremljeno od sezonskih, ponekad i mikrosezonskih namirnica s obližnje tržnice i s prizvukom tradicije. Na meniju, recimo, od samog početka imaju soparnik u različitim varijantama, a često se i rado poigraju i s iznutricama, ali i ribom koja je toga dana dostupna. Gola, dakle, od samog početka ima zanimljiv koncept pa smo s dolaskom proljeća, kada su najavili novi meni, upravo tamo svratili provjeriti što su nova smislili.
Stol za večeru usred radnog tjedna za svaki smo slučaj rezervirali i to je bila pametna odluka, jer se lokal, iako sam po sebi malen, tijekom večeri gotovo napunio. Budući da u Goli nude i zanimljiv izbor vina, osoblje nas je najprije ponudilo pjenušcem, što smo ipak preskočili, a zatim uz nekoliko predjela dobili prijedlog za novo vino. U pitanju je Correcaminos španjolske MicroBio Wines vinarije, koji se, pokazalo se, odlično složio i uz soparnik s mladim lukom i zelenjem (8 €), ali i uz savor (9 €), ćevap iz mora (12 €) i ceviche (12 €).
Golina varijanta soparnika bila je hrskava, slasna, pristojno punjena i pošteno slana, hrabro začinjena. Ostavila nas je masnih prstiju, što nam nije smetalo. Iako hranu uvijek rado dijelimo, s ovim smo soparnikom ozbiljno promišljali kome će za stolom pripasti posljednji komad.
Savor je također bio dovoljno slan, čak i moćan, s poštenom količinom kapara, dok nam je kod cevichea nedostajalo malo više kiseline, soli i slatkoće. Primjerice, rado bismo osjetili malo limunove korice i soka, možda i dodatak sitno sjeckanog luka, koji bi jelo zasigurno podigli. Ipak, svidio nam se dodatak blago gorkaste koprive i nježna, aromatična bazga koji nisu pokrili ribu, ali su joj dali malo više karaktera.
Najbolje predjelo od svih koje smo isprobali bio je ćevap iz mora, koji u Goli rade od sipe i lignje, s grilanim mladim lukom, koji mu je dao dozu dima, zelenim mangom i kajmakom. Ovo jelo bilo je toliko moćno začinjeno, prepuno umamija da nas je neprestano tjeralo da uzmemo samo još jedan zalogaj pa ga neko vrijeme zadržimo u ustima. Svakako jedno od zanimljivijih koje smo u posljednje vrijeme kušali u domaćim restoranima.
Za glavno jelo odabrali smo tjesteninu od medvjeđeg luka s raguom od janjećih brizli (17 €), koja je bila ukusna, dobro začinjena, porcija je bila srednja, ali nakon svih predjela sasvim dovoljna. Komadići mesa bili su sočni i slatkasti, ali bismo voljeli da je umak ipak bio malo gušći, ljepljiviji, kako bi se ljepše uhvatio za tjesteninu i cijelom jelu dao još više gušta.
Osim tjestenine, isprobali smo i Golinu varijantu vitella tonnata na ražnju (19 €). Ovo jelo rade od teletine, dvornika, kreme od dagnji i inćuna i konceptualno je prilično zanimljivo, tehnički dobro odrađeno, ali voljeli bismo da je ipak malo kompleksnije. Umak od dagnji i inćuna bio je ukusan i dobro se složio sa sočnim komadima mesa na ražnjiću, ali za potpuni doživljaj nedostajalo nam je malo više uzbuđenja.
Uz glavna jela popili smo čašu dubokog, sočnog Beck Inka austrijske vinarije Judith Beck, također na preporuku osoblja i također odličnog para tanjurima uz koje je poslužen.
Večeru smo na kraju zaokružili desertima - sladoledom od cikle i jagode s piškotom i fermentiranim jagodama te pogačom koju poslužuju uz domaću ricottu, žele od sirutke i džem od limuna (9 €). Sladoled je bio dobar, osvježavajući, cikla se pošteno osjetila u svakom zalogaju, dok nam je desert s pogačom na kraju duge večere možda ipak bio malo pretežak i zbunjujući. Žele nije imao poseban okus, pogača je bila pržena i teška pa su, zapravo, ricotta i džem od limuna svojom svježinom spasili stvar.
Na kraju, zbog ugodne, opuštene atmosfere, pristupačnog i ljubaznog osoblja i više nego zanimljivih jela, u Goli smo se osjećali prilično dobro i napokon smo imali osjećaj da uživamo u malo drugačijoj hrani koja istupa iz okvira klasike. Svidjelo nam se što se ovdje ne boje soli i začina i smatramo da su na dobrom putu da postanu još jedna zabavna adresa gdje se jede funky hrana kakvu se baš i ne usuđuje kuhati puno restorana u Zagrebu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....