RECENZIJA: MALI BAR

Malo je mjesta poput ovog restorana u centru, gdje se kuha nepretenciozna, a topla, slasna i utješna hrana

Isprobali smo dio proljetnog menija u Malom baru, jednom od omiljenih zagrebačkih restorana, i ovo su naši dojmovi

Postoji to jedno skromno i nenametljivo, nepretenciozno mjesto koje uvijek rado preporučujemo, gdje je atmosfera uvijek topla, o hrani se promišlja na drugačiji, inovativan način i gdje baš svaki put kada svratimo, znamo da nećemo izaći razočarani. Tako je bilo i ovih dana, kada smo na radni dan u Mali bar svratili na ranu večeru, oko 19 sati. Odmah valja napomenuti, rezervacija je obavezna i nemojte ni pokušavati doći ‘naslijepo‘, jer će vas osoblje morati razočarati (doduše, čine to na jako ljubazan način) i pokazati vam vrata.

image
Privatna Arhiva/

Mali bar ima terasu koja je mala, ali posebno ugodna za svježijih proljetnih večeri, pa smo i ovog puta stol zauzeli upravo tamo. Za predjelo smo odlučili preskočiti klasike kao što su pašteta od pilećih i gusjih jetrica s turšijom te njihov labneh sa za‘atarom i dukkahom, već smo se odlučili za vitello tonnato (teleću pisanicu u umaku od tunjevine, s furikakeom i dimljenim žumanjkom, 11,68 eura) te tempuru od bijelih šparoga, tikvica, mlade mrkve, lišća mrkve, kadulje (što nas je u ovoj kombinaciji posebno ugodno iznenadilo) i cvjetova tikvice (14,60 eura). Oba jela bila su upravo ono što od kuhinje Malog bara i očekujemo - klasici s inovativnim pomacima koji ih, na kraju, u ustima čine istovremeno poznatima i zabavnima. Jer, u Malom baru mrkva nikada nije samo mrkva, a komad mesa nikada nije samo komad mesa.

image
Privatna Arhiva/

Hrskavo povrće u tempuri na stol je stiglo u kombinaciji sa soja sosom s ribanim daikonom, koji je potpuno neočekivano, ali tako dobro podigao cijelo jelo, dok je vitello tonnato na način ekipe iz Malog bara bio blaži nego što smo očekivali, ali lijepo kremast i okusom pamtljiv.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Domaća tjestenina sa salsciccia kobasicom, graškom, artičokama i bobom, sous vide žumanjkom i mentom (17,20 eura), cvjetovi tikvica punjeni jadranskom kozicama s majonezom (17 eura) i salatom te bavette na žaru s kremom od kroasana, grilanom mrkvom, šparogama, graškom i maslacem od kave (22 eura) bili su naš odabir za glavno jelo.

Sva tri jela svidjela su nam se u mjeri da bismo ih rado ponovili još nekoliko puta u narednim tjednima, bilo u Malom baru ili se u interpretaciji okušali sami, ali tjestenina nam je bila uvjerljivo najveći favorit. Kremasta, slasna, s velikom količinom kobasice, slatkastim graškom i lijepom aromom mente te žumanjkom koji smo sa zadovoljstvom umiješali u ostatak ljepljivog umaka, bila je zbilja ukusna i upravo ono što očekujemo kada u restoranu naručimo ovakvo jelo. Bez dodatka vrhnja, a divno kremasto, mirisno i aromatično. Kada smo ispraznili tanjur, ostali smo nesretni samo zato što na stolu nije bio i kakav komadić kruha da s dna skupimo ostatke finog umaka.

image
Privatna Arhiva/

Cvjetovi tikvica također su bili prženi u tempuri, a punjenje je bilo blago i slasno, no svakako bismo voljeli da je jelo bilo malo jače posoljeno. Nije prevelika zamjerka, jer na stol nam je uz još uz predjela stigla i posudica s krupnom soli pa smo je mogli regulirati po želji. Salata je bila dobro začinjena, majoneza ukusna, ali smo na kraju komadiće tikvice umakali u preostali umak od tjestenine.

image
Privatna Arhiva/

Bavette na žaru (flam) poslužen je uz kremu od kroasana, koja je bila punog, gustog okusa, a grilano povrće, koje je ostalo hrskavo, stvorilo je lijep kontrast. Naizgled prilično jednostavno, a okusima ipak nešto kompleksnije jelo koje bi se moglo svidjeti kako klasičarima, tako i onima koji od odreska s prilogom ipak traže nešto više.

image
Privatna Arhiva/

Iako smo na prvu bili sigurni da nećemo uspjeti pojesti i desert, lagana rolada s jagodama i bademima (6 eura) i tiramichoux (6 eura) jednostavno su nas zvali. Na stol je tako ubrzo stigao poveći komad nježne, oblačaste rolade i poveća kugla kuhanog (choux) tijesta. Rolada nas je teksturom podsjetila na pjenaste marshmallow bombone, što nam se, začudo, baš svidjelo, pa su jagode koje su bile umotane u slatki biskvit od bjelanjaka bile dobro osvježenje i lijepo podigle tanjur. S druge strane, tiramisu s baileys kremom upakiran u profiterol bio je prava bomba okusa i tekstura i, koliko god smo se trudili, nismo mogli stati dok nismo ‘polizali‘ tanjur. Odlični deserti za kraj odlične večere.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

U Malom baru ponuda se mijenja sezonski pa tako na meniju trenutno imaju i juhu od bijelih šparoga s ikrom od gacke pastrve, zatim apšmalcane mahune s panko mrvicama, lješnjacima, gorgonzolom i limunom, salatu s grilanim škripavcem, ciklom i prepeličjim jajima te lazanje s janjetinom i porilukom. Cijene svih jela kreću se od 7 do 22 eura, porcije su dovoljne velike za dijeljenje, što toplo preporučujemo.

Na kraju, Mali bar nas, dakle, ni ovog puta nije razočarao i već idućeg dana, kada smo razmišljali o jelima u kojima smo tamo uživali, poželjeli smo se vratiti, što nam se ne događa jako često. Njihova jela možda tehnički nisu previše složena, ali su ukusna i slasna, maštovita, topla i utješna. A to je sve što nam uglavnom i treba.

Mali bar
Adresa: Vlaška ulica 63, Zagreb

Hrana: 9/10
Usluga: 9/10
Ambijent: 8/10
Cijena: €€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 16:28