GDJE PUTOVATI?

Marseille je fenomenalan, povratna karta oko 400 kuna, ovaj restoran ne smijete propustiti

 Matthieu Cellard/
Živopisan i dinamičan Marseille ni po čemu ne nalikuje drugim francuskim gradovima, a ovaj čaroban restoran svakako vrijedi posjetiti

Marseille je po veličini drugi grad u Francuskoj, a njegov je karakter određen povoljnim položajem luke u Lionskom zaljevu, na Sredozemlju. Upravo luka stara 2600 godina vrlo vjerojatno je najspektakularnije mjesto koje možete vidjeti u gradu. Omeđena je s tri strane širokim šetnicama gdje su se nalazila skladišta iz 18 stoljeća, a prepune su šarmantnih kafića, barove i restorančića. Provjerili smo dostupnost letova iz Hrvatske i postoje direktni letovi, a najjeftinije ćete proći ako letite iz Zadra ili Splita. Vrlo povoljne karte možete dobiti ako putujete u rujnu i mogu se naći već za oko 400 kuna (povratna).

image
Pixabay/
image
Pixabay Pixabay/
image
Pixabay Pixabay/

Marseille se uvrštava među najveća umjetnička središta Europe. To je grad u kojem se nalazi 25 kazališta, 10 koncertnih dvorana, filmski studio, 22 muzeja, a ondje djeluje i fenomenalni baletni ansambl. Osim toga, to je grad koji broji velik broj sunčanih dana, u prosjeku oko 300 što je kao stvoreno za putovanja.

image
Pixabay/
image
Pixabay Pixabay/

Ako putujete u Marseille obavezno morate kušati tradicionalno jelo - bouillabaisse. Riječ je o bogatoj ribljoj juhi koja nalikuje paprikašu, a pravili su ga još u 18. stoljeću ribari od svakodnevnog ulova u svojim mrežama. Iako se radi inicijalno o siromaškom jelu, bouillabaisse se danas služi i u najboljim restoranima. Bouillabaisse je nezamisliv bez škarpine, a mogu se ubaciti dodatni komadi bijele ribe, nešto rakova i školjaka, a ponekad se nađe i koji jastog ili jegulja. Karakterizira ga gotovo fluorescentna narančasta boja, a okus je intenzivan i specifičan čemu doprinose brojni začini poput provansalskog bilja, šafrana i komorača.

Trenutno najseksi restoran u Marseilleu je AM Par Alexandre Mazzia. Otkrio nam ga je chef Daniel Đekić koji ga je posjetio prije nekoliko mjeseci sa suprugom Tjitske inače istaknutom sommelierkom. Prije nekoliko dana spomenuti restoran proglašen je najvažnijim restoranom na koji treba obratiti pažnju i nagrađen nagradom One To Watch Award 2022 po izboru World´s 50 Best Restaurants.

image
Matthieu Cellard/
image
Matthieu Cellard/
image
Matthieu Cellard/
image
Matthieu Cellard/

Glavni chef Alexandre Mazzia djetinjstvo je proveo u Republici Kongo prije nego se kao tinejdžer preselio u Francusku kako bi studirao gastronomiju. Počeo je raditi u kuhinjama diljem Francuske i Španjolske, usklađujući svoje kuhanje s karijerom profesionalnog košarkaša. 2009. godine stigao je u Marseille, grad ga je usvojio i u njegovoj raznolikosti i suncu pronašao je osjećaj doma, okružen morem s međunarodnom lukom.

image
Matthieu Cellard/

U 2014. Mazzia je otvorio restoran AM Par Alexandre Mazzia koji je odmah jako hvaljen od strane kritičara i gostiju. Prvu Michelinovu zvjezdicu dobili su u roku od godinu dana, a konačne tri Michelinove zvjezdice samo šest godina nakon otvaranja. AM par Alexandre Mazzia duboko je osoban izraz njegove priče, misli i srca. Ime je igra riječi koja istovremeno sugerira na "Âme" (fr. duša) i inicijale kuhara Mazzie.

Njegova kuhinja crpi inspiraciju iz bezbroj međunarodnih utjecaja, s naglaskom na povrće, ribu i plodove mora. Gosti su odvedeni na emocionalno putovanje samootkrivanja, s neobičnim kombinacijama sastojaka i okusa, koji čine dio onoga što Mazzia opisuje kao "kuhinju emocija".

"Zaista sam počašćen što je AM par Alexandre Mazzia dobio nagradu American Express One To Watch po izboru The Worlds 50 Best Restaurantsa. Bez obzira na odredište, najvažnije je putovanje i uzbuđen sam što ću nastaviti ovo putovanje sa svojim timom."

image
Matthieu Cellard/

Nagrada nastoji prepoznati i proslaviti izvanredni novi kulinarski talent i svježa iskustva. Prošlogodišnji pobjednik je restoran Ikoyi iz Londona o kojem smo pisali u Dobroj hrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 09:12