GDJE ZA VIKEND?

Osim divne prirode i vina, Međimurje nudi i dobru hranu, ovdje nikako nemojte preskočiti gibanicu

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
Poželite li ovog ljeta dio godišnjeg odmora provesti na kontinentu, provjereno dobar odabir bit će Međimurje...

Osim umirujućeg zelenila i sjajnih vina, ovaj kraj nudi i iste takve namirnice pa je prava šteta što brojni međimurski ugostitelji to još uvijek ne znaju prepoznati. Među malobrojnim adresama koje se ipak isplati posjetiti, uz pokoju vinsku kuću i više nego zanimljive manifestacije, našla se i Mala hiža u Mačkovcu kraj Čakovca, jedan od rijetkih tamošnjih restorana koji tradiciju pakira u nešto drugačije, inovativnije ruho.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix


Malu hižu posjetili smo sredinom lipnja, u vrijeme kasnog ručka nedjeljom i mjesto dobili u unutrašnjosti starinski, ali s ukusom uređenog restorana. Uz čašu bijelog kućnog vina vinarije Vuković za svega 9 kuna, s menija smo najprije odabrali jelo opisano kao pržene štrudlice punjene mladim sirom, šparogama i špinatom. No, već po dolasku na stol ostali smo blago razočarani. Iako je jelo bilo bogato i ukusno, porcija pristojna, a tijesto u koje su sastojci bili umotani i zatim prženi hrskavo, moramo priznati da smo, s obzirom na naziv jela, ipak očekivali nešto više, posebice kada je u pitanju cijena od čak 75 kuna.

image
Privatna Arhiva/

No, nedostatak koji smo zamijetili kod predjela, u Maloj hiži vrlo su brzo popravili dobrim glavnim jelima. Pačja prsa s umakom od vrganja (155 kuna) na stol su stigla u kombinaciji s čak tri različita priloga i, iako su sva tri bila korektna, sasvim dobro funkcionirala bi i samo uz svilenkasti umak te popečke od prosa i povrća ili pak krokete od buče. Savijača od krumpira na ovom tanjuru bila je suvišna.

image
Privatna Arhiva/


Za kontrast mesnom jelu, naručili smo i file smuđa sa sotiranim mladim krumpirom i blitvom (145 kuna) i već pri prvom zalogaju zamijetili kako je riba ostala sočna i dovoljno slana, no svakako bismo voljeli da je uz smuđa poslužen i nešto maštovitiji prilog.

image
Privatna Arhiva/


Za kraj, apsolutni favorit kasnog ručka u Maloj hiži bila je njihova međimurska gibanica u kombinaciji sa sjajnim sladoledom od bučinog ulja i sjemenki (40 kuna). Ne dajte se zbuniti, u pitanju nije tek vanilija prelivena uljem, već pravi, okusom i teksturama bogat sladoled poslužen uz komad još tople, friške gibanice. Uz Belovićev muškat po cijeni od 20 kuna za čašu, u pitanju je kombinacija zbog koje nam, u slučaju jake želje za sočnom gibanicom, ne bi bilo nimalo teško sjesti u auto i iz Zagreba potegnuti na kratak, ali sladak izlet do Mačkovca.

image
Privatna Arhiva/


Osim pobrojanih jela, dobro je spomenuti i kako u Maloj hiži možete probati i mesne specijalitete poput odležanog bifteka na žaru (320 kuna), file crne slavonske svinje (215 kuna), lungić (140 kuna), rolicu filea jelena (295 kuna) ili pak janjeći file i kotlet (275 kuna), a tu su i nezaobilazne piletina (125 kuna) i puretina (140 kuna). No, od mesnih klasika daleko zanimljivije zvuče njihovi prilozi pa svakako obratite pažnju na vanjkušece sa sirom i špinatom, krokete od buče, umak od marmelade maslačka i kašoto sa šparogama, sezonske juha (40 kuna) te tradicionalna predjela poput mesa s tiblice (65 kuna) ili pak domaće jetrene paštete (65 kuna).

Mala hiža

Balogovec 1, Mačkovec


Hrana: 7/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:43