RECENZIJA RESTORANA

Ovaj restoran briljira kada je u pitanju domaća kuhinja, ali bi na nekim sitnicama ipak trebali poraditi

U sjeni stvarne špilje koja nosi njezino ime, Gostionica kod Špilje već godinama uspješno gradi vlastitu priču - onu o toplini tanjura, vedrom osoblju i punim stolovima

Bez obzira na to što smo više puta jeli u Gostionici kod Špilje, stvarna Grgosova špilja u okolici Samobora ostala je mistično podzemlje koje se nalazi doslovno nekoliko koraka od stola, ali jednako tako izvan dosega svake ozbiljne namjere. Jer kad stignete oko 15 sati, taman kad terasa puca po šavovima od obiteljskih ručkova, krsnih slavlja i zdravica, prioritet vam postaje hlad, ohlađeno vino i toplina tanjura.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Upravo nas je takav prizor dočekao. Terasa je bila krcata, a kad smo ušli unutra do svog rezerviranog stola, čekalo nas je najugodnije iznenađenje dana: ogroman, presladak pas koji je ležao ispod klima-uređaja i nije pomaknuo ni obrvu dok smo prolazili. Ako je špilja legenda, pas je njezin čuvar. Aristokratski, duboko ravnodušan prema svemu što nije kost.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Već u startu dočekani smo s nekoliko čašica domaćih rakija: borovnica i šljivovica (4 €), obje vrlo korektne, s blagim alkoholnim zagrljajem koji ne udara, nego miluje. Kućno bijelo vino (8 €/0,5 l) pokazalo se idealnim za gemišt, ali dovoljno pitko i samo, iako smo poželjeli da nam je osoblje reklo što točno pijemo.

Srećom, osoblje je bilo simpatično, nasmijano, duhovito, pjevalo je i šalilo se međusobno, dok su prema gostima bili potpuno profesionalni. Taj balans ugodnosti i ozbiljnosti stvorio je štimung koji podsjeća na francuske seoske restorane: opušteno, ali s visokim standardom. Hladna plata, iako naizgled skromna, bila je kombinacija odličnih domaćih suhomesnatih delicija.

image

Suhomesnata plata

/Privatna Arhiva
image

Domaći sir i vrhnje

/Privatna Arhiva

Salama, špek, kuhana šunka (8 €), malo povrća, hren i hrskav, a mekan domaći kruh koji je sve to vezao u cjelinu. Uz to, sir i vrhnje (8 €) koji su nas vratili u neki obiteljski doručak u djetinjstvu. Carpaccio (16 €) je bio elegantan, s bučinim uljem i košticama koje su dale orašastu dubinu. Samo mu je falilo par kapi limuna ili octa da stvarno zasja. Dimljena pastrva (8,80 €/10 dkg), iako riječne ribe nisu bile baš prvi izbor svih sudionika, bila je iznenađujuće sočna i punog okusa.

image

Dimljena pastrva

/Privatna Arhiva
image

Goveđi carpaccio

/Privatna Arhiva

Juha od vrganja (8 €) i juhe od koprive i buče (6 €) (kopriva i buča) bile su iskrene, guste i poštene. Toliko poštene da smo nakon njih morali uzeti pauzu. Ovo nisu bile prozirne vodice s natruhom povrća, već prave, varivaste porcije koje griju želudac i srce, ali vas i lagano uspore. Tijekom te pauze otkrili smo da restoran uzgaja vlastite patke. Kad smo kasnije na susjednim stolovima vidjeli zlatnu kožicu i mlince, počeli smo lagano žaliti što nismo naručili jedan od njihovih specijaliteta.

image

Juha od buče

/Privatna Arhiva
image

Juha od koprive

/Privatna Arhiva

Savjet za buduće goste: nazovite unaprijed i rezervirajte patku, janjetinu ispod peke ili teletinu iz pećnice. To su jela zbog kojih lokalci dolaze. Teleći Wellington (29 €) bio je ukusan, ali tehnički nesavršen. Teletina jednostavno nije idealno meso za medium rare, a i pečenje je bilo neujednačeno. Prezentacija je bila skromna, rikola ispod mesa pomalo neobjašnjiva, ali gusti jus koji nam je preporučila konobarica bio je pun pogodak i spasio cjelinu. Pirjani goveđi rep (15 €) bio je korektan i definitivno izbor za neke hladnije dane, jedino bi mu godilo da se mrvicu dulje kuhao.

image

Teleći Wellington

/Privatna Arhiva
image

Pirjani goveđi rep

/Privatna Arhiva

Zato je fiorentina (42 €) bila pravi spektakl ručka. Poslužena rare, s dodatkom vruće ploče, gosti su sami mogli doraditi meso po vlastitoj želji. Meso je bilo odlične kvalitete, iako ne savršeno meko. Uz to smo naručili mlince (4 €), koje smo, inspirirani patkama, uzeli iz nostalgičnog impulsa. I odmah otvorili vječnu temu: „Zašto mlinci nikad nisu kao doma?“ Naša preporuka: kuhati kratko u vodi, zaliti sokovima od pečenja i zapeći u pećnici. Tek tada mlinci prestaju biti prilog i postaju omiljeno jelo.

image
/Privatna Arhiva
image

Firentinski odrezak

/Privatna Arhiva

Čokoladni lava cake (6 €) bio je desert koji se pamti. Čvrst izvana, rastopljen iznutra, taman sladak, uz kuglu vanilije. Panna cotta (5 €) je kao glavni adut imala fini umak od šumskog voća koji joj je donio svježinu koja nam je bila prijeko potrebna u ovim vrućim danima. No zato je žuta torta s bademima (5 €) djelovala kao brak dvoje ljudi koji se ne poznaju dovoljno dugo da bi se voljeli, iako na van sve izgleda kao na Instagramu.

image

Lava cake

/Privatna Arhiva
image

Limun torta

/Privatna Arhiva
image

Panna cotta s umakom od šumskog voća

/Privatna Arhiva

Grgosova Špilja nudi vrlo dobru tradicionalnu kuhinju, s par ambicioznih iskoraka prema fine diningu. Namirnice su sve visoke klase i većina jela su domaća, kuhana srcem, bez pretenzija, u čemu briljiraju. Kad se pokuša zakoračiti u višu gastronomiju, rezultat je simpatičan, ali nedorečen. Još par godina i par preciznih ruku i ovo bi mogao biti ozbiljan restoran visoke klase.

Za sada, to je odličan bijeg iz grada, idealan za kasni ručak, s rakijom u ruci i psom pod klimom. A špilja? Možda jednom. Ako nas pas pusti.

GOSTIONICA KOD ŠPILJE

Otruševec 17/4, Otruševec

Hrana: 8/10
Usluga: 9/10
Ambijent: 9/10
€€ - €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2025 04:30