Točkica je mali bistro na zagrebačkoj Remizi, koji je već dvije godine popriličan hit među ljubiteljima iskrene, domaće hrane. Atmosfera je ovdje opuštena, ambijent ugodan, pa nas sva ta popularnost previše i ne iznenađuje. Točkica tijekom tjedna radi dobro, budući da su odlična opcija za ručak kada vam se baš i ne kuha, a jede vam se nešto poznato i utješno, ali vikendom vam je za ovo mjesto svakako potrebna rezervacija, barem prema onome što smo vidjeli ove nedjelje, kada smo se tamo zaputili na ručak. Restoran se u vrijeme našeg dolaska, oko 13 sati, počeo ozbiljno popunjavati, a osim za prisutne goste, u kuhinji su, činilo nam se, pojačano kuhali i za dostavu. Kroz cijelo vrijeme našeg boravka pred vratima Točkice neprestano su se izmjenjivali dostavljači različitih dostavnih servisa.
Nakon što smo sjeli za stol i kratko porazgovarali s osobljem, uručili su nam meni i krenuli smo s proučavanjem. Za predjelo smo odabrali carpaccio od volovskog srca (7 €) i zapečene štrukle (7 €), za glavno jelo bečki odrezak od mliječne teletine s krumpir salatom (19 €) i puricu s mlincima (17 €). Uz to, naručili smo i zelje salatu (3,50 €) i porciju kruha (1,80 €), a za desert smo odabrali pitu od marelice (5,50 €) i sladoled s bučinim sjemenkama i uljem (4,50 €).
Posebno nam se svidjelo što uz svako jelo na meniju stoji i preporuka vina pa smo tako uz carpaccio popili slovenski Keltis Mufi, što je bio stvarno sjajan par, dok smo na preporuku osoblja uz ostatak ručka uživali u Dvanajščak Kozol sauvignonu te Kosovec škrletu. Cijene vina na čaše bile su 4,90 i 6 eura. Dobro je dodati i kako ovdje posebnu pažnju posvećuju prirodnim vinima, što nam se također prilično svidjelo.
Carpaccio od volovskog srca na stol je došao uz dva maslinova ulja, dalmatinsko i istarsko, ulje od bosiljka, hrvatski aceto balsamico, sol i papar i u pitanju je, zapravo, bila samo tanko rezana rajčica s hrpom kolutića luka, a sve zajedno tek je bilo blago začinjeno. Svi začini bili su na dnu tanjura pa smo sve zajedno na kraju jednostavno sami začinili po želji. Jelo kao takvo bilo je prilično jednostavno i možda smo iz naziva ipak očekivali nešto više. Također, volovsko srce je odlično za ovakav tip jela, ali trebalo bi biti maksimalno zrelo, sočno i dovoljno slatko, i tada bi nam blago začinjavanje imalo više smisla.
Štrukli su bili dobri, s dovoljno vrhnja koje ih je učinilo bogatijima i sočnijima. Sir je bio blago kiselkast i iznimno kremast i jelo je općenito bilo ukusno, ali voljeli bismo da su štrukli s gornje strane ipak bili malo više zapečeni. Porcije su bile korektne za predjela i nismo se prejeli pa smo bili spremni za glavna jela.
Bečki je bio mekan, slastan i na tanjuru su došla čak dva komada, dakle, porcija je bila zbilja konkretna. Krumpir salata je bila poslužena u zasebnoj posudici. Na prvi pogled učinila nam kremastom i obećavala, ali okusom nas nije osvojila. Bila je teška, masna, prilično se osjetio senf i nedostajalo joj je kiseline i općenito začina. Na kraju smo teleći jeli uz kupus salatu, koja je bila korektna.
Purica s mlincima, inače nedjeljni specijalitet u Točkici, bila je dobra. I to je to. Kada bismo ovom tanjuru tražili manu, rekli bismo da je meso moglo biti sočnije, a mlinci masniji i slasniji.
Kada smo naručili pitu od marelice, očekivali smo ljepljive, slatko kiselkaste marelice na prhkoj podlozi, a dobili smo kolač s debljim tijestom, frangipaneom od badema i marelicama, koji je bio dobar, ukusan, nije bio suh i zapravo nas je prilično iznenadio. Uz to smo naručili i sladoled s bučinim sjemenkama i uljem, ali smo osoblje zamolili da nam ga ne prelije, već ćemo to učiniti sami. Bili bismo daleko sretniji da u Točkici sladoled rade sami i dodaju mu kakav neočekivan dodatak, ali i ovako, u kombinaciji s pitom, bio je sasvim u redu.
Ručak u Točkici ne bismo opisali kao najbolji koji smo ikada pojeli, ali ako tražite adresu s domaćom hranom i ne gužva vam se u centru grada, na ovo mjesto svakako obratite pažnju. Ovdje je sve jednostavno (osim vinske liste u koju je, čini nam se, zbilja uloženo dosta truda), nije precijenjeno, hrana je dobra i neće vam biti žao potrošenih novaca. A to je ono što se na kraju, posebice u današnje vrijeme kada je svaki odlazak u restoran mali luksuz, uglavnom broji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....