PROVJERENO DOBRO

Ovaj skriveni biser na jugu Istre omiljen je i među lokalcima, nude domaću paštu i svježu ribu

 Privatna arhiva
Do ovog lokala nemojte se uputiti bez rezervacije jer je popularno odredište, i to ne samo za turiste nego i među lokalcima

Među skrivenim restoranskim biserima koje su nam naši suradnici preporučili da ove sezone posjetimo našla se i Konoba Ancora smještena u Premanturi, mjestu koje zadire u prekrasnu prirodu Rta Kamenjak na samom jugu Istre. Iako su nam lokalci rekli da se tamo zapravo najbolje jede kada nema toliko turista, svejedno smo se nedavno uputili na večeru, uz obaveznu rezervaciju stola.

Ušli smo te nedjelje na glavni ulaz iz male ulice u središtu Premanture, da bi nas užurbani mladi konobar proveo preko prednje terase, kroz unutrašnjost restorana u prostrano dvorište s posađenim maslinama, kamenim zidom i većinom ugodnom rasvjetom. Imajte to na umu kada rezervirate pa ih zamolite za jedan od stolova koji se nalaze uz sam rub terase kako biste dobili malo intime. Mi se toga nismo sjetili pa su nas smjestili usred terase, pomalo na prolazu, a svakako na mjestu koje najbolje (i izuzetno jako) osvjetljava golemi reflektor postavljen visoko na zgradi u kojoj se nalazi restoran. Osoblje je bilo dobro uigrano i ljubazno, s više konobara koji su obilazili stolove i brinuli se da nitko od gostiju ne čeka predugo na idući dio svoje večere.

Nazdravili smo s Blanc de Blancom vinarije Misal (25 kn/1dl), a zatim nastavili Malvažijom Stancije Collis iz Rovinja, što je bila odlična preporuka našeg konobara. Za predjela smo naručili tatarski biftek (100 g/70 kn) i jelo koje nije bilo na meniju, a konobar nam je predstavio kao tagliatu od tune koja je kratko marinirana u soji, zatim trenutak s obje strane nježno termički obrađena pa uvaljana u usitnjene pistacije (65 kn).

image
Privatna arhiva

Tatarski je došao poslužen s maslacem, ljutom papričicom punjenom sirom i malim tostiranim kriškama kruha. Tartar je bio lijepe teksture, začinjen tek toliko da u grlu ostaje blaga ljutina papra, a pritom se osjetila kiselina od kiselih krastavaca. Dojam je malo narušio kruh koji se doimao kao da je stajao jedno vrijeme na otvorenom pa umjesto da bude friško tostiran i hrskav, bio je samo tvrd.

Tagliata od tune je bila izvrsno pripremljena, a meso meko i podatno, s pistacijama koje su blago krckale pod zubima. Tuna je bila poslužena s gomilom pržene mrkve i tikvica kao prilogom, a čak bismo se usudili reći da je povrće bilo suvišno. Pripremljeno kao za jelo iz woka, bilo je ukusno, no vrijedi razmisliti o tome da se tuni da prostora te da se ne odvlači pozornost od njene kvalitete i sklada okusa.

image
Tuna u pistacijama s povrćem
Privatna arhiva

Za glavno jelo odlučili smo se za raviole punjene gamberima u buzari od škampa (95 kn) i ponovno jedno jelo koje nije bilo s menija, a to su bile dagnje na buzaru (65 kn) pripremljene u umaku od naranče i đumbira, što nam je zagolicalo maštu. Prvo jelo odabrali smo jer je Ancora poznata po svojoj domaćoj tjestenini, a dobar glas pokazao se i više nego opravdanim. Šest velikih raviola došlo je s tri škampa i bogatim umakom. S obzirom na to da je svaki raviol punjen većim začinjenim gamberom, on ispadne čim zarežete raviol koji je prevelik za jedan zalogaj. Srećom, tjestenina je doista domaća, dobre teksture i izrazito ukusna. Naime, ako ne pripazite, drugi zalogaj bi vam mogao ostati prazan pa bi bilo sjajno kad bi razmislili o usitnjavanju gambera u fini nadjev kako bi se u njemu moglo uživati cijelo vrijeme. No, pomogli smo se gustim umakom na bazi buzare od škampa i samim škampima pa se jelu stvarno ne može ništa ozbiljno zamjeriti, štoviše, preporučili bismo ga.

image
Domaći ravioli s kozicama u umaku od škampa
Privatna arhiva

Drugom jelu, odnosno dagnjama s umakom od naranče i đumbira prišli smo pomalo skeptični jer đumbir lako prevlada uparen s nježnim namirnicama, no u Ancori su ga zaista fantastično dozirali te je samo jelo bilo osvježavajućeg okusa s lijepo pripremljenim školjkama i umakom u koji smo toćali kruh. Vrijedi napomenuti da su uz školjke došle male i još vruće žemljice koje sami peku i koje su bile prozračnog tijesta i finog teka, čime su se potpuno iskupili za nesretni tost uz tartar.

image
Dagnje na buzaru u umaku od naranče i đumbira
Privatna arhiva

Zaključili smo večeru osvježavajućim semifreddom od lješnjaka posipanim karameliziranim bademima (40 kn), prepunim komadića lješnjaka i prelivenim s malo meda, tek toliko da na trenutke zamiriše i pojavi se neočekivano u ustima za sjajan finiš. Topla preporuka.

image
Semifreddo od lješnjaka s tostiranim bademima
Privatna arhiva
KONOBA ANCORA

Adresa: Premantura, Selo 133

Hrana: 9/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:32