Kako nam se u nedjelju nije kuhalo, odlučili smo se zaputiti u Vukovar u posjet Domestic House Loli, trenutno vjerojatno najboljem restoranu u Vukovaru. Što nažalost i nije neki kompliment s obzirom na dosta jednostavnu restoransku ponudu u ovom gradu.
Lola je smještena u središtu Vukovara u palači Paunović i s obzirom na to da je terasa smještena u dvorištu na sjevernoj strani, odlučili smo se smjestiti na njoj iako je unutrašnjost restorana bila prazna.
Od našeg zadnjeg posjeta jelovnik nije pretrpio neke značajnije preinake, neka jela su izbačena, neka nova dodana, ali uglavnom je koncept ostao identičan. Spoj tradicionalnih jela s twistom i street fooda na slavonski način. Jedino što se dramatično promijenilo jest vinska lista koja je spala na vinariju Trs iz Iloka, Kutjevačku i Iločku graševinu. Pretpostavljamo da je potražnja učinila svoje, ali nažalost te nedjelje su ostali i bez vina vinarije Trs, tako da smo se odlučili za gemišt koji nam je dobro legao s obzirom na vruće popodne.
Za početak smo uzeli dva predjela i dvije juhe. Prva juha je bila goveđa juha s rezancima i krupno narezanim povrćem (3,50 €). Iako je bila mutna i relativno blaga, odavala je dojam domaće juhe s nešto manje junetine i više povrća, ali je i dalje bila ukusna. Krem juha od špinata (4 €) je zato bila vrlo ukusna i dobra. Idealne gustoće i punog okusa špinata, jako nam se svidjela.
Lolina bruschetta (6,50 €) je bruschetta s namazom od kulena, mozzarellom, svježim rajčicama, maslinama i kiselim vrhnjem s pestom od mladog luka i češnjaka, barem na jelovniku. Nama je na stol stigla bruschetta s mozarellom, paradajzom, maslinama, svježim ljubičastim lukom i preljevom na bazi od vrhnja bez kulena, češnjaka i mladog luka. I dalje je to bio ukusan zalogaj, ali ne ono što smo naručili i htjeli.
Pašteta od divljači (6 €) bi po jelovniku trebala biti poslužena s džemom od brusnice, smeđim maslacem, kruhom zapečenim s maslacem i matovilcem. Ali je poslužena bez džema od brusnice, smeđeg maslaca i matovilca, umjesto kojega je poslužena rukola. No, usprkos odstupanju od jelovnika pašteta je bila ukusna, s kiselinom octa koja dobro balansira srnetinu i izvrstan kruh s maslacem za koji smo mislili da je domaći, ali nas je iznimno ugodan, ljubazan i opušten konobar iznenadio kada je rekao da se radi o kupovnom kruhu.
Od glavnih jela odlučili smo ponoviti Beef Philly Ciabattu (13,50 €) i opet se nismo razočarali. Od prošlog posjeta malo su promijenili recepturu i sada više ne stavljaju trakice bifteka, ali u ovom slučaju to je čak poboljšanje s obzirom na to da je okus junetine bio izražen, a tekstura takva da je pružala ugodan otpor i žvakavost. Pohvalno je da se cijena nije mijenjala u posljednje dvije godine, ali ne bismo imali ništa protiv i da je malo niža - ipak se radi o sendviču.
Smuđ (19 €) su trebali biti prženi komadi smuđa na kremastoj palenti sa začinskim biljem s čvarcima i kiselim vrhnjem. Ali kao što već možete pretpostaviti, u stvari su to panirani komadi fileta smuđa na posteljici od leće i kreme od palente s kaparima i pestom. I opet, srećom, bez obzira na druge sastojke, i ovo je jelo bilo vrlo ukusno. Varivo od leće mu je dalo slatkoću, fileti su bili sočni, palenta vrlo kremasta s kaparima čija je kiselina lijepo ‘’sjekla’’ slatkoću i bogatstvo ostatka jela.
Carsko novo ruho (14 €) je imalo tek manja odstupanja od jelovnika (trebalo je biti posluženo s jusom, krompirićima, kremom od bundeve i sotiranim povrćem), pa je posluženo s kremom od bundeve i povrćem sa žara (platne). Srećom je i ovo jelo funkcioniralo bez elemenata koji su pisali na jelovniku, ali šteta što je meso bilo podgrijano tako da je korica bila više ljepljiva i žvakava nego hrskava, ali sve u svemu - korektno.
Najlošije glavno jelo bila je bečka šnicla (9,90 €) koja je iznenađujuće poslužena s onim što je pisalo na jelovniku, krompirićima i umakom od vrhnja. No, iako Wiennerschnitzel treba biti tanak, ovo je vjerojatno najtanje istučeno meso koje smo ikada vidjeli! Posljedica čega je naravno bilo to da ga je na pojedinim dijelovima bilo iznimno teško žvakati jer se u potpunosti rasušilo kod pohanja. Nismo pitali, ali dojma smo da se radilo o kupovnim paniranim šniclama, ali čak i da tomu nije tako, i dalje je ovo neshvatljiva greška.
Uz jelo smo pojeli coleslaw salatu (4,50 €) koja je bila korektna, s nešto više majoneze.
Na kraju smo odlučili pojesti i nešto slatko, pa je izbor pao na krempitu (5 €), Lolin čokoladni kolač (5,50 €) i taške s marmeladom (7 €).
Krempita je dekonstruirana i poslužena u bočici, te je kao i zadnji put bila vrlo ukusna. Namrvljeni komadi tijesta ostali su hrskavi, a krema je bila svilenkasta i ne preslatka. Čini se da se desert slaže po narudžbi, a ne da stoji složen u hladnjaku, što svakako pohvaljujemo!
Lolin čokoladni kolač je nastavio tradiciju odmaka od napisanog pa smo umjesto čokoladne torte koja se oglašava na jelovniku (čokoladna torta s komadićima čokolade na slastičarskoj kremi) dobili prepečeni lava cake sa sladoledom od vanilije i listićima od badema. Prepečenom kolaču dojam je popravljao sladoled i tostirani listići badema, ali bismo u ovom slučaju puno više voljeli da je jelo odgovaralo onome što je pisalo na jelovniku.
Taške su nam se najmanje svidjele od svih deserata. Krušne mrvice u koje su bile uvaljane kao da su bile netostirane, tijesto je bilo vrlo suho, a džema je bilo u tragovima. Prelivene su otopljenim maslacom ali ni to im nije puno pomoglo. Jedino što nam se svidjelo jest to što je vrhnje koje je bilo posluženo uz taške bilo obilno zaliveno s medom. Šteta, jer radi se o stvarno jednostavnom i iznimno ukusnom desertu kada se izvede ispravno.
Jedna od svijetlih točaka ovog ručka svakako je bio i konobar, kojeg posebno moramo pohvaliti jer već dugo nismo imali priliku razgovarati s tako ugodnim, opuštenim, iskrenim, nenametljivim i profesionalnim konobarom.
Iako iz Lole nismo otišli (potpuno) razočarani, svakako smo ostali zbunjeni. Gotovo ni jedno jelo nije odgovaralo opisu na jelovniku, a iako je većina bila ukusna, tehničke greške su na žalost također bile česte. I dalje je Lola solidan izbor za obrok generalno, pogotovo ako ste već u Vukovaru, no isto se tako nadamo da će se eventualnim smanjenjem jelovnika i printanjem na dnevnoj bazi jela poboljšati, a posjetitelji biti sigurni da će dobiti ono što piše.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....