Ovaj šarmantni, fotogenični gradić žonglira između jako dobrih restorana visoke kuhinje poput Montea i Cap Aurea i uglavnom dosadne ponude tipičnih turističkih restorana koji nemaju definiran koncept, već nude sve od ćevapa do pizze i friganih liganja. Velika većina restorana radi dvokratno ili samo za večeru od 18 sati, ali Snack Bar Rio otvoren je cijele godine, ne uzimajući u obzir doba pandemije. Radi se o minijaturnom restorančiću u vlasništvu ugostiteljske obitelji Pellizzer koja uz Rio vodi još tri rovinjska restorana: Giannino, La Puntulinu i El Bugadur. Smješten je na samoj rivi, ne nudi velik izbor jela, ali je sve, bar što smo mi kušali, a posjećujemo ga godinama, spremljeno korektno.
Za početak smo uzeli tuna tartar i tris miješane sirove ribe. Tuna tartar bio je vrlo neutralan iz čega je jasno kako se ne boje predstaviti namirnicu u njezinom punom sjaju i žele se pohvaliti svježinom. Jedan od najboljih tuna tartara priprema murterska Boba, koja također ne pretjeruje sa začinima, ali on ima svoj karakter za razliku od Rija. Tris miješane sirove ribe na meniju uključuje oradu, kozice i tunu. Mi nismo dobili kozice već carpaccio od liganja i nismo se bunili jer je bio dobar.
Za glavno jelo uzeli smo pljukance s kozicama, kaneštrelama i rajčicom te lignje u tavi s palentom. Tjestenina je bila skuhana al dente, sve je bilo vrlo korektno, a okus lako evocira uspomene s nekih godišnjih odmora kad se nakon mora odlučite počastiti pravom ljetnom tjesteninom, ubaciti koju školjku ili kozicu, iskoristiti ljetne rajčice i natrgati malo bosiljka. Lignje i palenta tek su se s malo pikantnosti odmaknuli od ruba dosade jer Rio ne želi riskirati s bilo kakvim drugačijim okusima. Jelo je bilo korektno, ali ništa više od toga.
Za kraj smo podijelili cheesecake od limuna. Temperatura je već neko vrijeme premašivala 30 stupnjeva pa nam je prijao nešto hladniji desert. Vrlo korektno i klasično. Vremenske prilike nisu nam bile naklonjene za guštanje u vinu te smo naručili tek čašu Radovanove malvazije, koja ovdje košta 30 kuna.
Cjenovno je Rio prihvatljiv, uzmete li u obzir da se nalazite u centru Rovinja, a i vlasnici restorana znaju nabijati cijene za vrijeme turističke sezone. Ako imate mogućnost odvesti se negdje izvan strogog centra, naići ćete na veći izbor dobrih i boljih opcija. Ipak, Snack Bar Rio je korektan i ako tražite mjesto u centru za lagani ručak ili večeru, on će biti dobar izbor. Što se tiče cijena, tuna tartar košta 95 kuna, tris miješane sirove ribe 140 kuna, pljukanci 128 kuna, lignje u tavi s palentom 98 kuna, cheesecake 45 kuna. Uzeli smo još bocu mineralne vode i sve zajedno smo platili 592 kune.
Snack Bar Rio
Obala Alda Rismonda 13, Rovinj
Hrana: 6/10
Ambijent: 6/10
Usluga: 7/10
Vrijednost za novac: 7/10