RECENZIJA RESTORANA

Ovo mjesto dobar je izbor za malo drugačiji ručak u strogom centru Zagreba. Ipak, voljeli bismo da okusima pristupaju hrabrije

 Privatna Arhiva/
Namaste bistro u Preradovićevoj radi dobro čak i u ljetnim danima kada je grad poluprazan

Kada govorimo o etničkim restoranima u Zagrebu, oni u kojima se kuha indijska hrana u velikoj su prednosti. Na Tkalčićevoj i širem centru postoje čak tri, donedavno se dobar curry i butter chicken moglo pojesti i u Namasteu u Horvaćanskoj, a tu je i bistro Namaste u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici. Upravo smo ovaj posljednji jedne nedjelje, u potrazi za restoranom koji na taj dan uopće radi, posjetili i isprobali nekoliko jela s menija. Budući da se restoran nalazi u samom centru, okružen terasama kafića, gužva je neizbježna, no za vrijeme našeg posjeta, na terasi ovog bistroa bilo je nekoliko slobodnih stolova pa je atmosfera bila prilično opuštena, mirna i ugodna.

Za predjelo smo najprije odabrali samose i jelo pod nazivom Idly (tortice od riže kuhane na pari s curryjem od povrća i leće), ali nas je ljubazno osoblje upozorilo kako upravo ta dva jela trenutno nisu dostupna. Nismo previše razmišljali i zamijenili smo ih Mumbai vada pavom (5,10 eura) i povrtnim pakorama (5,60 eura). Za glavno jelo naručili smo Duck Vindaloo (17,90 eura) i pileću kormu (9,20 eura), uz rižu (2,90 eura), malabari parathu (2,50 eura) i raitu (1,50 eura), a na kraju i oba deserta s menija.

image
Privatna Arhiva/

Predjela su na stol stigla u povećoj porciji, a budući da je zapravo riječ o sendviču s polpetom od krumpira i prženim popečcima od povrća s umakom od mente i tamarinda, na prvu smo pomislili da je odabir možda bio pogrešan i da će nas previše zasititi već na samom početku ručka. No pokazalo se kako su pakore, mali hrskavi popečci od povrća bili dobar i slastan izbor, a umak od mente dao im je lijepu svježinu. Iako neobičan, Mumbai vada pav sendvič s krumpirom bio je zanimljiv, ukusan, dobro začinjen i kremast, a tostirano pecivo dalo mu je dozu hrskavosti te stvorilo neobičan, ali dobar kontrast. Porcije su se na kraju, kada smo ih međusobno podijelili, pokazale taman dovoljnima za dobar uvod u ručak.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na stol su potom stigla glavna jela. Duck Vindaloo, inače jelo koje spaja pačja pečena prsa, vindaloo umak, torticu od krumpira i povrće, već na oko izgledalo je obećavajuće, no okusom nas je pomalo razočaralo. Bilo je blago začinjeno, tek blago ljutkasto, kao da su ga u kuhinji odlučili prilagoditi domaćoj publici ili se jednostavno bojali začiniti konkretnije. Iako samo jelo nije bilo neukusno, meso je bilo lijepo, sočno i mekano, tortica od krumpira kremasta, umak svilenkast, a povrće lijepo obrađeno, jedan od komentara za stolom bio je da nas ovo jelo podsjeća na kakav gablec u malo boljem restoranu i gotovo ničime ne govori da je riječ o indijskoj kuhinji.

image
Privatna Arhiva/

Chicken korma, komadići piletine u gustom curry umaku s kokosovim mlijekom, također je bila prilično blago začinjena. Iako je u pitanju jedno od općenito aromama blažih indijskih jela ovog tipa, nedostajalo nam je ipak blage slatkoće od kokosova mlijeka, koje je navedeno u sastojcima, i konkretnih aroma od začina. Basmati riža bila je korektno kuhana, a slojeviti paratha kruščići iz tave slasni, hrskavi i ukusni. Raita, kremasti umak od krastavaca sa začinima bio je lijep, osvježavajuć dodatak ovoj kombinaciji jela, posebice na vruć ljetni dan.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na kraju, za desert smo odabrali gulab jamun, spužvaste pržene knedle od mlijeka namočene u šećerni sirup (4,80 eura) i mango phirni, sjevernoindijski tradicionalni kremasti i zrnati puding od riže (4,70 eura). I dok je drugi predstavljao lijep, taman sladak, kremast i zbilja ukusan završetak kasnog ručka, drugi desert bio je nešto posve suprotno. Neutralan okus ovog jela u kombinaciji s jakim šećernim sirupom za nas je ipak bio najslabija točka ovog ručka. Kako nikada ranije nismo isprobali ovo jelo, ne možemo točno reći je li do našeg ukusa ili je u pitanju jednostavno takav desert.

image
Privatna Arhiva/

Uz navedena jela naručili smo i svježi, gazirani napitak od limete (3,10 eura), na koji ćemo se, kada se idućeg puta nađemo u blizini, sigurno vratiti, te lagano indijsko Kingfisher pivo (4,40 eura). Naručili smo i bocu obične vode, no nikada nije stigla do našeg stola. Osim toga, osoblje je bilo vrlo pristupačno i ljubazno, spremno preporučiti jela s menija i objasniti što se u svakom od njih nalazi.

Na kraju, budući da smo u originalnom Namaste restoranu u Horvaćanskoj uvijek do sada jeli odličnu, bogato začinjenu, slasnu hranu, isto smo očekivali i u bistrou u centru grada. Međutim, dobili smo dojam da se ovdje okuse što više trude prilagoditi domaćoj publici, što zatim rezultira blagim, na trenutke čak i preblagim jelima bez puno karaktera. A dobro znamo, to definitivno nije opis koji bismo inače povezali s indijskom kuhinjom.

BISTRO NAMASTE

Adresa: Preradovićeva ulica 2

Hrana: 7/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:15