DOBRA PREPORUKA

Poznati zagrebački restoran uvijek je dobar odabir za poslovni ručak, nude sjajna riblja jela

 Privatna arhiva
Na Prisavlju smo se pojavili oko dva popodne na radni dan i sa stražnje strane došetali u restoran Balon

Odmah s vrata bilo je jasno da je servis u ovom restoranu doista na nivou, od otvaranja vrata, vođenja prema slobodnom stolu i uzimanja kaputa pa sve do trenutka kad smo ih dobili natrag nakon i više nego uspješnog ručka.

Sam prostor Balona uređen je odmjereno i nije previše uštogljen. Priznajemo, ima neočekivane elemente, primjerice, crno-bijelu fototapetu na stropu koja prikazuje, pogađate, bijele balone, no unatoč pokojoj ekscentričnosti, zapravo je ugodan i svijetao, pa se čovjek u restoranu ne osjeća kao da tamo ne pripada samo zato što nije u odijelu.

Balon je jedno od omiljenih odredišta upravo za poslovni ručak, pa je ta publika čest prizor, a s obzirom na nenametljivu glazbu i suptilan servis, nije teško zamisliti da se ovdje sklapaju poslovni dogovori velikih razmjera, i to dok konobar pažljivo čisti veliki primjerak svježe jadranske ribe.

image
Privatna arhiva

Hobotnica, tuna, grdobina

Mi smo odlučili ručak započeti s tatakijem od tune, obloženim tostiranim sezamom, koji dolazi s kremom od avokada i limete te prženim listovima rikule (90 kn), te tagliatellama sa skutom, hobotnicom i sušenim rajčicama (94 kn).

Tagliatelle su odličan izbor i za laganiji ručak uz čašu vina jer je porcija dovoljno izdašna, a okusi ugodni. Kombinacija meke hobotnice, intenzivnijih sušenih rajčica i kremaste skute dala je jelu dobar balans, a tjestenina je bila optimalno kuhana. Tuna je također bila dobro pripremljena, s hrskavom rukolom kao elementom iznenađenja, barem što se teksture jela tiče.

image

Tagliatelle sa skutom i hobotnicom, sušene rajčice

Privatna arhiva
image

Tataki od tune, tostirani sezam, krema od avokada i limete

Privatna arhiva

Za glavna smo jela, prema konzultaciji s konobarom, odabrali pačja prsa s kožicom koju premažu acetom balsamicom i posluže na kremi od mrkve i vanilije, s kockicama kisele cikle i dodatnim umakom na bazi naranče i đumbira (148 kn).

Drugo jelo bio je lijep komad odlično pripremljene grdobine prekrivene lardom i poslužene na kremi od cvjetače i tartufa, umaku od šafrana i kremi od crnog češnjaka (142 kn). Riba je bila čvršće teksture, ali istodobno meka i podatna, s poprženim lardom koji je davao zalogajima izvrsnu notu dima. Samih umaka možda je čak bilo previše jer je meso ribe bilo toliko ukusno da ga gotovo ne bismo kombinirali više ni sa čim. Pritom vrijedi napomenuti da je kombinacija cvjetače i tartufa dobro pogođena, pa nije pretjerana, nego ugodno kremasta, crni češnjak jelu daje kiselkastost, a bez umaka od šafrana ono bi i dalje bilo sjajno.

image

Grdobina u lardu, krema od cvjetače i tartufa,umak od šafrana,crni češnjak

Privatna arhiva

S druge strane, umak od mrkve i vanilije bio je iznenađenje, s vanilijom koja se lijepo osjetila i jelo činila kompleksnim. Meso je bilo pečeno po željama, blago ružičasto u sredini i s hrskavom koricom. Jedino bi nam bilo drago da je ukiseljene cikle bilo koji komad više, zato što svojim okusom prereže slatkoću drugih namirnica i osvježava.

image

Pačja prsa u acetu, krema od mrkve i vanilije, kisela cikla, umak naranča đumbir

Privatna arhiva

Za desert smo izabrali jabučne rolice s kremom od vanilije (36 kn) te panna cottu s voćnim pireom, čokoladnim crumbleom i gelom od mente (38 kn). Slastica s jabukom svakako se pokazala kao zanimljiviji desert jer je svaka od tri dugačke rolice bila hrskavog tijesta, s vrućom (nestrpljivi, oprez!) sredinom od jabuke. Balon ima i večernje degustacijske menije koji daju priliku isprobati više jela, no odličan je izbor i za ručak s dozom profinjenosti.

RESTORAN BALON

Adresa: Prisavlje 2, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:20