DOBRI RESTORANI 2020

Pratite uživo panele s istaknutim akterima gastro scene i otkrijte tko je chef godine!

Posluživanje hrane
 Leopatrizi
Na Facebooku i Instagramu Jutarnjeg lista pratite panele, dodjelu nagrada, a predstavit ćemo i novi digitalni magazin

Da su stvari normalne, Dobri restorani već bi odavno proglasili najbolje u 2020. godini - u proteklih osam godina pobjednike smo objavljivali uoči ljeta - a sad bismo se već ozbiljno bavili onima s kojima ćemo slaviti Dobre restorane 2021.
Da su stvari normalne, pobjednike bismo proglasili na nekoj lijepoj terasi, na cocktail partyju, na eventu koji bi okupio prvu ligu restoranske scene, chefove, vinare, sommeliere i druge ugledne goste, koji bi potom danima prepričavali kako su se proveli i zašto je naš trofej trebao ponijeti onaj, a ne ovaj...

Da su stvari normalne, proglasili bismo najbolje restorane u različitim kategorijama i istaknuli njihove najžešće konkurente, kojima će to možda biti poticaj da budu još bolji i iduće godine oni preuzmu nagrade i osvoje prestižne naslove najrelevantnijeg domaćeg izbora - Dobri restorani 2021.

image
Posluživanje hrane
Leopatrizi

Ali ono što je bilo normalno jučer, danas više nije. Shvatili smo to još na početku ove lude godine, iako tada još nismo mogli naslutiti stvarne razmjere i posljedice koje će na naš život imati ova globalna pandemija. Pokazat će nam se to vrlo brzo, čim je pala odluka o zatvaranju restorana i drugih ugostiteljskih objekata. Recenzije koje su redovito izlazile pod egidom Dobrih restorana u Nedjeljnom Jutarnjem obustavljene su jer se nije imalo što recenzirati. I nitko nije znao koliko će sve to skupa trajati. Kako je vrijeme prolazilo, pojavilo se pitanje tko će uopće opstati.

Nakon što je globalna pandemija u prvom valu potpuno zamrznula Dobre restorane 2020. na gotovo tri mjeseca i kad su ugostitelji pokušali stati na noge i prilagoditi se novim uvjetima poslovanja s kakvima se još nisu susreli, ovaj naš izbor najboljih u hrvatskoj gastronomiji nastavio je svoju misiju, više nego ikad dotad usmjerenu na afirmaciju domaće gastroscene. Ipak, svjesni činjenice da neki ugostitelji neće moći otvoriti svoja vrata, jer je koronavirus razorio njihove poslovne modele poput potresa, odlučili smo promijeniti pristup i ove godine izostaviti proglašavanje pobjednika izbora Dobri restorani. Jer, svi koji prežive ovu socijalnu i ekonomsku krizu te pritom uspiju ustrajati u svojoj ideji i viziji, svi su pobjednici.

image
Slaganje tanjura
Andresr

Umjesto prvih mjesta i šampionskih titula odat ćemo priznanja onima koji su se najbolje prilagodili - sadržajno, dakle ponudom, ali i poslovno - tzv. novom normalnom. Dosadašnji sustav recenziranja i ocjenjivanja zamijenili smo reportažnim prikazom restorana koji zbog doprinosa gastronomiji na bilo koji način zaslužuju isticanje i podršku. Restorane smo sveli na tri kategorije: visoku, tradicionalnu i kreativnu urbanu kuhinju. Pratili smo njihov rad i divili se njihovim naporima da nam, unatoč svim razumnim i nerazumnim restrikcijama, u toj jednoj večeri ili ručku predstave svoju ideju, iznesu svoje tanjure. Svi zaslužuju, bez iznimke, naša posebna priznanja.

U tih naših 55 dobrih restorana nema gubitnika - sve su to hrabri, odvažni profesionalci kojima su njihov posao i naše zadovoljstvo na prvome mjestu. Dobra je vijest da ih ima još i više, ali ih u ovim uvjetima i u vremenu nakon lockdowna nismo sve stigli posjetiti. To samo znači da naša misija ima budućnost.

Nismo, ipak, odoljeli, a da ne istaknemo pojedince. Prije svega, nismo odustali od proglašenja chefa godine. Koncentracija mladih ambicioznih kuhara veća je nego ikada, a zdrava konkurencija najbolje je što se sceni može dogoditi. To, naime, znači da ima perspektivu. A to je vrijedno podržati.

Nadalje, odlučili smo dodijeliti i nagradu "Andrej Barbieri" za talentiranog mladog chefa kojemu slutimo ozbiljniju karijeru - ustanovili smo je lani i želimo je promovirati i dalje, kao poticaj i zalog za budućnost.

Proglasili smo i najbolji restoran u kategoriji Prijatelj vina - hrvatska je vinska scena življa nego ikada i više uopće nije upitno, nego je dapače preporučljivo i poželjno uz svjetske etikete u najboljim restoranima nuditi butelje domaćih vinara.
Te je tri odluke naš žiri donio u tijesnoj suradnji sa strukom, pa je odgovornost za izbor zajednička. Baš kao i ideja o svijetu u kojem se opet može normalno uživati u dobrim restoranima. Recimo, o svijetu kakav zamišljamo u projektu Dobri restorani 2021.

Pozivamo vas da nas danas, u ponedjeljak, od 18 sati pratite na društvenim mrežama Jutarnjeg lista i Dobre hrane. Nakon uvodnog predstavljanja objavit ćemo i dva panela s važnim sudionicima hrvatske gastroscene.

Na prvom panelu pod naslovom "Gastronomija u doba korone" sudjelovat će Boris Šuljić, vlasnik novaljskog Boškinca koji je lani u izboru Dobri restorani 2019. proglašen najboljim u kategoriji visoke kuhinje, zatim Ivan Marelić Maha iz korčulanske Konobe Maha, Stiven Vunić iz kvarnerske Zijavice, Ivan Badurina iz istarskog restorana Badi, te Vjeko i Sandra Bašić, vlasnici murterske konobe Boba.

Na drugom panelu na temu vinske i koktel scene u novom normalnom, koji slijedi odmah nakon prvoga, ugostit ćemo najboljeg hrvatskog koktel majstora Marina Nekića, suvlasnika zagrebačkog restorana Soi Fusion Bar Vedrana Gulina te međimurskog vinara i predsjednika Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Davida Štampara.

Oba panela moderirat će i s gostima razgovarati urednica portala Dobre hrane Vana Babić.

Na kraju, objavit ćemo i tri imena koja smo odlučili istaknuti. Proglasit ćemo chefa godine, dodijeliti nagradu "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa u usponu, te proglasiti pobjednika u kategoriji Restoran Prijatelj vina.

Priče o njima, kao i o restoranima kojima smo odali posebna priznanja, moći ćete čitati na portalu Jutarnjeg lista i Dobre hrane u specijalnom digitalnom magazinu Dobri restorani 2020. pod naslovom "55 priča iz 55 restorana" odmah nakon proglašenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:44