Sjajno iskustvo

Prvo gostovanje Neretvana u Pojodi pamtit će se još dugo, i ne samo zbog jegulja i žaba

Chef Christian Misirača uspio je spojiti jug, sjever, zapad i istok naše zemlje uz odabir sjajnih baranjskih vina, istarskih maslinovih ulja i gostovanje Družbe Pivčeva kala iz Opuzena

U uskom krugu gostiju, jer ipak je riječ o klubu, ovog je vikenda po prvi puta u zagrebačkom Nautic Clubu Pojoda gostovala Družba Pivčeve kale. Družba koja okuplja entuzijaste iz Opuzena, kojima je cilj promicati kulturnu i gastronomsku baštinu opuzenskog i neretvanskog kraja, zaslužna je i što je prošle godine Neretvanski brujet proglašen našim nematerijalnim dobrom. A upravo je brujet od jegulja i žaba bio jedno od jela na meniju ove posebne večere koju je inicirao chef Christian Misirača.

image

Chef Christian Misirača sa svojim timom i kolegama iz Družbe Pivčeve kale

Privatni album

Večera, popraćena vinima baranjske vinarije Zlatno Brdo iz Zmajevca, bila je uzbudljivo iskustvo kako za ljubitelje neretvanskih specijaliteta, tako i za one, primijetili smo, koji su jegulje i žabe prvi puta kušali, pa ne čudi što je za ovu večeru postojala i lista čekanja.

image

Uz večeru su služena baranjska vina, vinarije Zlatno Brdo

Privatni album
image

Brusketa s dimljenom jeguljom

Privatni album

Večera u pet sljedova započela je crnom brusketom sa sirnim namazom uz dodatak hrena i kopra, dimljenom jeguljom, ukiseljenom rotkvicom, želeom od jabuke i Belićevim maslinovim uljem Leccino. Vizualno atraktivna na tanjuru, ova je brusketa i lijepo hrskala pod zubima, a okusi crnila od sipe, dima iz jegulje te slatkih i kiselih nota iz jabuke i rotkvice, bili su sjajno izbalansirani.

image

Jegulja na azijski način

Privatni album

Drugo jelo je chef Misirača posvetio Aziji. Naime, kako je objasnio, tamo na godišnjoj razini pojedu nemjerljivo više jegulje nego bilo gdje na svijetu, pa i u Hrvatskoj. Prvo ispečena na roštilju, potom premazana unagi umakom i zapečena, neretvanska nam je jegulja servirana uz jasmin rižu i mladi luk. Uz bogate okuse roštilja i umaka, lijepo je prijala uz Zlatno Brdo Graševinu 2022, ugodno izbalansiranih kiselina.

image

Članovi Družbe Pivčeve kale

Privatni album
image

Jegulja s raštikom

Privatni album

Treće jelo, prvo s potpisom Družbe Pivčeve kale, bila je jegulja s raštikom, jušno jelo koje je chef Misirača obavezno želio na ovoj večeri jer ga je, kako je spomenuo, jednom prilikom spasilo. Bila je to lešada kakvu bismo, bez pretjerivanja, i sami mogli jesti barem jednom tjedno. Bila je nježno začinjena, s izraženim notama raštike i Belićeva maslinovog ulja, te taman kuhanom jeguljom da se može rezati žlicom. Uz nju smo pili Zlatno Brdo Graševinu 2018, koja je na Decanteru osvojila 87 bodova.

image

Okusi Neretve u Zagrebu

Privatni album
image

Brujet od žaba i jegulja

Privatni album

Vrhunac večeri bio je, naravno, Neretvanski brujet. Sjedeći za chefs tableom pogleda uprtih u otvorenu kuhinju promatrali smo svaki korak članova Družbe Pivčeve kale dok su u velikoj crnoj posudi pripremali žabe i jegulje u crvenom toču. Maslinovo ulje, luk, peršin, ljuta papričica, domaća rajčica, domaći ocat, neretvanske žabe i jegulje te sol - to bi ukratko bio recept za ovo jelo koje nam je posluženo uz kocke palente i Zlatno Brdo Cabernet Sauvignon 2019. Ovaj moćan, blago pikantan brujet, po našem je skromnom mišljenju, već puno ranije trebao biti proglašen našim nematerijalnim dobrom. Jelo je to koje je sasvim sigurno obilježilo večeru posvećenu Opuzenu i Neretvi i zbog koje neki više neće zazirati od žaba i jegulja. Dapače, nakon klasičnog ribljeg, možda će i prije za njim posegnuti, što zbog fantastičnih okusa, što zbog daleko lakšeg čišćenja osnovnih namirnica.

image

Bezglutenski kolač s mandarinom

Privatni album

Uz bezglutenski kolač od maka i čokolade, Crème anglaise i mandarinom te Cabernet Sauvignon Prestige 2017 vinarije Zlatno Brdo, završen je niz dobrih jela s okusom tradicije opuzensko-neretvanskog kraja.

Ovom večerom su tim iz Pojode - Christian, Bruno i Marko, te Davor Beidenegl i Dubravko Simić Cuba iz Družbe Pivčeve kale, pokazali kako tradicionalna namirnica i kuhinja itekako imaju publiku. Do neke iduće prilike, kad će gostovati u Zagrebu, ostaje nam zabilježiti si zadnju subotu u mjesecu srpnju i otići na poznatu Neretvansku brudetijadu u Opuzen te s Družbom Pivčeve kale proslaviti njihov 21. rođendan.

Večer “Hrvatske vinske regije” u Nautic Clubu Pojoda

Za sve vinske entuzijaste, Nautic Club Pojoda u petak, 1. ožujka, organizira večer kroz najbolje hrvatske vinske regije. Uz stručno vodstvo sommeliera Tomislava Tuđena iz agencije Croatia by the Glass i jela chefa Christiana Misirače, ova večer je savršena prilika da i sami upoznate vina Zlatno Brdo. Edukacija, večera i kušanje vina su 75 eura po osobi, a svoje mjesto možete rezervirati pozivom na broj 01 2119 600 ili porukom na 091 2119 600.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 09:54