TRADICIONALNA JELA

Purger je korektna gostionica s pristupačnim cijenama i dobar izbor za brzi ručak u centru grada

 Privatna arhiva
Domaća jela bez puno kompliciranja uvijek imaju svoju publiku, a ovdje već godinama nemaju potrebe mijenjati svoj pouzdani jelovnik

Gostionica Purger u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici, kako stoji na njezinim službenim stranicama, otvorena je još davne 1932. godine i jedno je od onih mjesta kod kojih je već na prvi pogled jasno što vas čeka. Domaća, nepretenciozna hrana i tradicionalni zagrebački klasici predstavljaju velik dio njihove ponude, pa je tako Purger dobar odabir za usputni gablec u pauzi od posla, ali i poslovni ručak ili obiteljsko druženje.

U Purger smo stigli na vruće ljetno popodne usred tjedna, nešto nakon uobičajenog doba za ručak, a terasa je još bila prilično dobro popunjena, što već samo od sebe dovoljno govori o popularnosti ovog mjesta čak i nakon svih ovih godina rada.

Nakon što nas je iskusno osoblje uvelo u dvorište restorana, odmah smo, na prijedlog domaćima, naručili pola litre Cmrečnjakova zelenog silvanca (110 kn po litri) i krenuli proučavati podeblji jelovnik. Primijetili smo kako Purger nudi zaista širok raspon jela, od bistrih i gustih juha (20-30 kn) i gotovih jela, kao što su fileki, teleći paprikaš ili pečenje, punjene paprike, patka s ražnja, gulaš i variva od graha, sarma i kobasice, do jela po narudžbi poput zagrebačkog, bečkog, rižota i lignji te jela s ražnja i žara kao što su pljeskavice, ražnjići, riba, biftek i različite plate. Tu su još i topla i hladna predjela, no ona uglavnom dolaze u formi različitih kombinacija sireva, sendviča i omleta. Cijene svih nabrojanih jela prilično su pristupačne i za kvalitetan ručak uz čašu vina dovoljno je izdvojiti do stotinjak kuna.

image
Privatna arhiva


Mi smo za popodnevni ručak poželjeli isprobati patku s ražnja s mlincima (78 kn), teleće pečenje s pireom od krumpira i povrćem (90 kn) te bečki s krumpirićima (95 kn). Prije toga podijelili smo još i juhu od gljiva (30 kn) koja je, iako smo naručili samo jednu porciju, stigla u velikom loncu i bila zadovoljavajuće krepak uvod u glavna jela. Juha je okusom podsjećala na klasičnu zagorsku juhu, samo sa šampinjonima umjesto vrganja, a učinilo nam se i da je ovdje rade sa zaprškom, pa bi cijela porcija na jednu osobu ipak bila previše.

Od glavnih jela, patka s ražnja stigla je u povećoj porciji od dva komada i s dobrom količinom mlinaca. Meso je bilo taman dovoljno sočno, no mlincima je ipak nedostajalo malo soli i masnoće od pečenja. Teleće je pečenje bilo na granici suhog, povrće kuhano na pari bilo je nepotrebno, a pire korektan, iako bismo uz pečenje svakako radije voljeli uživati u slasnom hrskavom krumpiru iz pećnice.

image
Privatna arhiva

No, zato nas krumpirići uz bečki šnicl nisu razočarali. Već je na oko bilo jasno da je riječ o ručno rađenim, domaćim primjercima, što je svakako dodatni plus. Bečki je bio korektan, a kada bismo mu morali pronaći zamjerku, mesu bismo dodali još samo prstohvat soli. Uz glavna jela naručili smo i pohane šampinjone, koji su na stol stigli vrući, hrskavi i slasni, u kombinaciji s domaćim tartar umakom. Odličan odabir u slučaju da ne jedete meso ili ribu.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Iako već prilično puni, nismo mogli odoljeti da ne isprobamo i palačinke s orasima u šatou (32 kn), a onda i, na preporuku osoblja, knedle sa šljivama i marelicama (22 kn). Palačinke su bile klasične, mekane i dobro punjene, a vinski umak na stol je stigao u zasebnoj zdjelici i bio je divno pjenast, prilično bogatog okusa. Knedle su također bile klasično dobre, no na trenutak nam je zasmetao višak soli u samom tijestu.

image
Privatna arhiva


Na kraju smo, siti i zadovoljni, zaključili da je Purger i dalje dobar odabir za brzi ručak, a ovaj restoran svakako bismo preporučili i onima koji u centru grada požele uživati u tradicionalnim domaćim specijalitetima u autentičnom ambijentu i po pristupačnim cijenama.

PURGER

Adresa: Petrinjska 33, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:35