Recenzija restorana

Restoran na starom zadarskom trgu pouzdan je izbor za uživanje u modernim verzijama tradicionalne mediteranske kuhinje

U Pet Bunara kuha se jako dobro, bilo da je riječ o ribi i morskim plodovima, bilo o mesnim jelima, a janjeća koljenica apsolutni je favorit ručka

Trg pet bunara u Zadru izgrađen je 1574. za vrijeme opsade vojske Osmanskog Carstva, odigravši važnu ulogu u obrani grada. Dosta kasnije, 1981., na Trgu pet bunara otvoren je restoran Pet Bunara, koji je danas svojevrsna gastronomska institucija grada Zadra. Mi smo, pobjegavši od užarenog sunca, restoran posjetili prošli vikend.

Stol smo, naravno, rezervirali, što je ovdje gotovo nužno, pogotovo ako ga planirate posjetiti u ljetnim mjesecima. Ljubazni konobar nas je smjestio na ugodnu vanjsku terasu s velikom tendom koja štiti od sunca.

image
Privatni album

Za dobrodošlicu pili smo pjenušac kuće, Enosophia Today Blanc (4,70 €), koji je bio vrlo osvježavajući. Ostatak vinske pratnje prepustili smo glavnom konobaru, što se pokazalo kao odlična odluka.

U restoranu nude razna jela, od ribljih plata i školjaka, preko raznih rižota i tjestenina, do svježe ribe i ozbiljnog mesa. Također imaju sezonsku ponudu, koju smo jednostavno morali kušati. Za predjelo smo uzeli nekoliko različitih jela, kako bismo vidjeli kako se snalaze u raznim kategorijama.

Sezonska juha (4,90 €) od mrkve bila je izvrsna. Gusta, ali izuzetno prozračna i osvježavajuća, nestala je iz tanjura u trenu.

image
Privatni album

Morski gušti (16,90 €), velika hladna plata morskih delicija, bila je jako dobra. No, prije samih gušta treba pohvaliti i odličan kruh u tri varijante: bijeli, raženi i pšenični, koji nam je jednoglasno bio favorit. Pašteta od brancina bila je vrlo aromatična. Srdele su bile korektne, a slani inćuni odlični. Kozice su bile nježne i ukusne, a umaci (crveni i slatkasti voćni) odlično su se slagali s ribljim delicijama. Prava poslastica.

image
Privatni album
image
Privatni album

Tartar od kanaštrele (12,50 €) također je bio vrlo dobar. Sok od limuna s domaćim maslinovim uljem izvrsno je odgovarao mekanom tartaru od mesa školjke. Odlično predjelo koje smo posrkali u sekundi.

image
Privatni album

Predjelo oko kojeg smo, prilikom naručivanja, imali podijeljena mišljenja bile su cezarove mušule (14,90 €). No, pokazalo se suprotno od očekivanog. Riječ je o prhkom lisnatom tijestu punjenom dagnjama, posluženom na tartufati s ribanim crnim tartufom. Iako smo već pomalo prezasićeni jelima s tartufima, ovdje je tartufata bila blaga i gusta, baš ono što je jelu trebalo.

image
Privatni album

Što smo pili uz predjela? Nekoliko čaša po preporuci izvrsnog konobara, koji nam je predstavio i vinarije čija vina dosad nismo imali prilike kušati. Uz predjela smo pili čašu mlade Maraštine 2024. vinarije Fiolić iz okolice Zadra (5,50 €), čiji su cvjetni mirisi i izraženije kiseline odlično pratili predjela. Zatim smo, prije glavnih jela, kušali i Nimčević Pošip 2022 (5,50 €), koji je bio nešto blažih kiselina i pomalo dosadnjikav.

Kod odabira glavnih jela također smo se prepustili konobaru, koji nam je preporučio janjeću koljenicu (27,90 €), na što smo odmah pristali. Predložio je, što smo i sami htjeli, da kušamo nešto sa sezonskog menija pa smo se odlučili za hamu i srdele na gradele, kao i za svježu sezonsku salatu.

Srdele na gradele (12,50 €) s krumpirom i mišancijom pokazale su se kao najslabije jelo ručka. Iako lijepo pečene, nedostajalo im je soka i, iznenađujuće, slanoće. Krumpir s mišancijom bio je jako dobar, čvrst, ali podatan.

image
Privatni album

Odrezak hame (22,90 €) s krustom od ružmarina, panko mrvicama i grana padanom, poslužen uz artičoku, bio je ukusan. Malo kraće pečen nego što bismo voljeli, ali mesnat i sočan. Korica, posuta prijeko potrebnom dozom ugljikohidrata, bila je vrlo uspješno ukomponirana, ružmarin pogotovo. Artičoke su bile bez karaktera, što se može pripisati kraju njihove sezone.

image
Privatni album

No, jednoglasna zvijezda glavnih jela bila je janjeća koljenica, koju ovdje, domišljato, zovu Napoleonov grijeh. Poslužena uz moćan, gust, dugo reduciran umak, čips od luka i zapečeni krumpir sa sirom i pancetom, bila je odlična. Očito pripremana sous vide metodom više sati, bila je mekana, aromatična i karakterom posebna. Jelo nam je konobar spario s vrlo dobrom kupažom plavine i babića 2021 (4,60 €), poljoprivredne zadruge Maslina i Vino podno Zadra.

image
Privatni album

Iako smo bili potpuno siti, kušali smo i dva domaća lokalna kolača, šinjorine - jedan s mandarinom, drugi sa smokvom (oba 8 €). Lagane, prozračne teksture, oba kolača bila su vrlo ukusna. Izvedba s mandarinom posebno nam se svidjela zbog blage kiselosti, dok je ona sa smokvom i skutom također bila za pohvalu. Uz deserte smo kušali i vino koje se, osim u restoranu, toči na samo jednom mjestu u Hrvatskoj pa smo ostali ugodno iznenađeni. Riječ je o frankovki iz 2018., buteljiranoj u svega 300 primjeraka, naziva Debonair vinarije Iskrenih Vina Matković. Vino je vrlo karakterističnog, kiselkastog profila te se krasno snašlo uz deserte. Budući da se ono ovdje inače ne toči na čaše, dobili smo ga na račun kuće.

image
Privatni album

Na kraju ovog obilnog ručka ostali smo vrlo zadovoljni. Očigledno je da restoran Pet Bunara sprema vrlo dobru, a ponekad i odličnu mediteransku kuhinju s modernim izvedbama. Jela su većinom promišljena, sastojci kvalitetni, a cijene nisu previsoke. Posebno bismo pohvalili vinsku listu. Pažljivo sastavljena, odaje počast vinarskoj tradiciji zadarskog kraja, ali i hrabro promiče manje zastupljene hrvatske autohtone sorte, uključujući i one ugrožene sorte izvan zadarskog okrilja. Ovakav pristup, koji gostima nudi priliku otkrivanja pravih enoloških blaga hrvatske, obogaćuje gastronomski doživljaj i pokazuje poštovanje prema domaćem vinarstvu, što nas itekako raduje.

image
Privatni album

Ambijent restorana je ugodan, glazba primjerena, a usluga za svaku pohvalu. Kada bismo opet jeli ovdje, komotno bismo sve preporuke prepustili konobaru. Slobodno možemo reći da se ovdje radi o instituciji koja se brine za gosta u gotovo svakom pogledu, što je danas rijetkost na obali.

Pet Bunara Dine & Wine
Zadar, Stratico 1

Hrana: 8/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:25