Gastronomski gledano, Istra je vjerojatno najjača hrvatska regija. U njoj se nalaze ponajbolje konobe, ali i restorani ovjenčani Michelinovim zvjezdicama – uključujući i jedini u Hrvatskoj s dvije. Kad tome dodamo i nekoliko lokala koji su opasno blizu Michelinove razine, ne čudi da je Istra ujedno i najskuplja regija, što je dobrim dijelom, i opravdano.
Ipak, Pula, najveći istarski grad po površini i broju stanovnika, dugo je kaskala za ostatkom poluotoka. Grad bogate rimske povijesti godinama nije imao uistinu ozbiljan restoran. Scena se svodila na dobre pizze i nekoliko dobrih mjesta s ribom i tjesteninom, i to je uglavnom bilo to. Ili?
Prazninu u ponudi ozbiljnije kuhinje prije nekoliko je godina popunio chef Petar Stojković, i to otvaranjem restorana Backyard. Smješten doslovno iza leđa pulske Arene, Backyard je skriven u obiteljskom dvorištu. Nakon pomalo neobičnog ulaza, otvara se simpatična terasa s nekoliko stolova, a ambijent stvara osjećaj kao da ste zalutali u kakvu skrovitu talijansku bajku. Jedan je stol, kao stvoren za romantiku, smješten uz prekrasan mali bunar. Iako je prognoza prijetila kišom, nismo mogli odoljeti šarmu dvorišta, pa smo zauzeli stratešku poziciju tik do vrata.
Sam restoran nudi isključivo degustacijske jelovnike, duži od šest i kraći od tri slijeda. Mi smo se odlučili za onaj duži, od šest sljedova (120 €), kao i za vinsku pratnju (42 €). Večer smo započeli krasnim, prirodnim Ipša Brutom.
Pozdrav iz kuhinje stigao je serviran na drvenoj dasci, predstavljen kao trio minijaturnih zalogaja. Prvi je bio vrlo uspješan - pržena i marinirana lokarda na hrskavom papiru od crne riže. Središnji dio, kamenica s gelom od limuna, ikrom i češnjakom, bio je nažalost manje uspješan. Intenzivni okusi limuna i češnjaka potpuno su nadjačali delikatan morski karakter školjke. Srećom, završetak je popravio dojam, pečeni škamp u crnom sezamu bio je sočan i ugodno hrskav. Pomalo neobičan i neujednačen uvod, koji je jasno pokazao kreativnost, ali i prostor za finija dotjerivanja u balansu okusa.
Prvi slijed sastojao se od dva zalogaja. Krasan, nježan carpaccio od brancina s gelom od slatke rajčice za svaku je pohvalu, dok je tartar od kozica ponovno nadvladao pretjerani sok limuna. Uz jela smo dobili i zanimljivu domaću pogačicu, koja je balansirala između slatkoće i slanoće. Uz prvi nam je slijed poslužen svjež Prekratić Cuvee Blanc 2024.
No, prava večera tek je započela. Konobar nam za stol donosi tanjur u kojemu se nalazi kuhani filet trlje i nekoliko dagnji, preko kojeg prelijeva riblji temeljac, odnosno juhu. Krasna igra okusa, u kojoj ulje od trlje igra ključnu ulogu. Vrlo lagana, prozračna, ali karakterno bogata juha. Uz juhu nam je poslužen Dekan, graševina iločke vinarije Trs.
Nakon kratkog predaha, za stol dolazi možda i najbolje jelo večeri. Dva manja, perfektno pečena fileta tune i sabljarke, položena na blagi pire od tikve. Uz njih smo dobili grašak i mahune. Fileti ribe bili su izvrsni, svježi i sočni, a pire prozračan. Uz ribu smo pili jedan od najboljih hrvatskih roséa, ekološki Miloš Stagnum Rosé 2021. Pun pogodak.
Sljedeći slijed potvrdio je glasine koje smo načuli od susjednog stola, na redu je bio hit restorana. Domaći njoki s bogatim raguom od sipe, upotpunjeni uljem bosiljka, hrskavim čipsom od crne riže i prozračnom pjenicom od parmezana, pokazali su se kao vrlo usklađeno jelo. Njoki su bili odlični, a pjenica ugodno slana. Vinska pratnja bila je jednako uzbudljivo otkriće. Kušali smo odležanu malvaziju Curiticum Amber 2022. iz vinarije La Vie. Riječ je o elegantnom oranžu, maceriranom vinu začudno lakšeg tijela i dugog završetka, koje se pokazalo kao dobar par njokima.
Može li bolje od prethodna dva slijeda? Donekle. Rep jastoga s malim pireom od čičoke, preliven gustim umakom od jastoga, škampa i kozica. Iznimno bogatog i gustog okusa, jelo je upareno s jednako bogatim bijelim Venjem 2015., velikog Enjingija. Moćno.
Veliko finale, deserti. U ponudi su bila dvije opcije, a budući da smo bili neodlučni, naručili smo oba. Prvi, semifreddo s čokoladom i kakao crumbleom, bio je vrlo fin, no pravi heroj priče bila je menta koja je razbila monotoniju i zaokružila okuse. Drugi desert, domaći sladoled od vanilije s karamelom i crumbleom od lješnjaka, bio je jako dobar, a konobarica je pred nama posula i par kapi ulja od lješnjaka, što je dodatno podiglo jelo.
Da sve lakše klizne, nazdravili smo opojnom Muškat ružom vinarije Ritoša, koja je bila doslovno šećer na kraju. Kao da to nije bilo dovoljno, osoblje nas je iznenadilo i kratkim koktelom na bazi novog gina Ruke.
Na kraju večeri vrijedi istaknuti uslugu. Kako smo doznali, par konobara koji su nas posluživali u Backyard je stigao radeći prethodno u Michelinom okrunjenom Monteu. To nas nimalo nije začudilo jer je riječ o mladim ljudima koji predano rade svoj posao, puni su znanja i preporuka. Vinsko uparivanje s hranom bilo je jako zanimljivo i očito je da brinu o željama i preferencijama gostiju, stoga ga toplo preporučujemo. Za ponuđena vina čak je i prilično povoljno.Vrijedi spomenuti i da je ovo rijedak primjer restorana u kojemu možete gotovo svako vino kušati na čašu.
Sam ambijent restorana vrlo je šarmantan i opušten, iako bi vrijedilo malo više poraditi na nekim sitnicama. Jelovnik je, primjerice, prilično jednostavno dizajniran i ne predstavlja sva jela koja smo kušali, a vinska karta već pomalo istrošena. Usprkos tome, atmosfera je romantično opuštena, a glazba u pozadini elegantna.
Jedini stvarni prigovor odnosi se na omjer cijene i konzistentnosti. Cijena od 120 € za degustacijski meni od šest sljedova postavlja visoka očekivanja, koja prva dva slijeda nisu u potpunosti ispunila. S druge strane, drugi dio večere bio izveden bez zamjerke. Ovo ne znači da iskustvo ne vrijedi uloženog novca, već da postoji prostor za poboljšanje.
Unatoč tim zamjerkama, Backyard pruža zaokruženo restoransko iskustvo. Vinska pratnja je izvrsna, usluga je na zavidnoj razini, a hrana je, u svom većem dijelu, vrlo dobra. Pula može biti zadovoljna što ima restoran ovog kalibra, koji predstavlja nužan odmak od dominantne fast food ponude. Backyard je, stoga, preporuka za sve koji traže maštovitu kuhinju, uz napomenu da kvaliteta iskustva raste kako večer odmiče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....