PROVJERENO DOBRO

SOI jako dobro radi nakon odlaska Vida Nikolića, s razlogom je jedno od najboljih mjesta u gradu

 Neja Markicevic/Cropix
SOI Fusion i dalje je mjesto s provjereno dobrim azijskim klasicima po pristupačnim cijenama

Pitate li one najveće, sve brojnije ljubitelje, jedan od najsigurnijih odabira kada je u pitanju azijska kuhinja u Zagrebu upravo je Soi Fusion, stoga i ne čudi da se ovaj restoran, smješten u sklopu Swanky Monkey hostela, nalazi u samom vrhu najpopularnijih zagrebačkih restorana uopće. Cijene u njemu od otvorenja 2019. godine kreću se oko 70, 80 kuna, a s obzirom na obilne porcije, upravo ta popularnost nimalo ne iznenađuje. Dobar je odabir kada se želite počastiti provjereno dobrim azijskim klasicima, iz restorana izaći siti i zadovoljni, a u isto vrijeme na ručak ili večeru ne želite potrošiti cijelo bogatstvo. I zagrebačka je publika to prepoznala, pa tako i ne iznenađuje da je terasa restorana uvijek puna, a rezervacije obavezne. Ipak, na jedan smo radni utorak uspjeli dobiti stol na skromnoj, ali simpatično uređenoj terasi, pa se bacili na kušanje jela s njihova menija. Ovaj je posjet bio posebno zanimljiv s obzirom na činjenicu da je Soi nedavno napustio chef Vid Nikolić, inače vrsni poznavatelj azijske kuhinje, koji je nedavno u Španskom otvorio vlastiti restoran, Tori.

image
Neja Markicevic/Cropix


Ovaj smo put odlučili isprobati od svega po malo, pa smo tako za predjelo naručili Pork Belly Buns, parena peciva s glaziranom svinjskom potrbušinom, kimchijem i čilijem (38 kuna za dva komada), te gyoze s piletinom (45 kuna), a za glavno jelo odabrali smo Tuna Poke (85 kuna) i Pad Thai (72 kune). Kako su sva pobrojana jela za stol stigla u isto vrijeme, gyoze su izgubile na hrskavosti, no i dalje su bile klasično dobre, a kod parenog peciva ipak bismo voljeli doživjeti malo prozračniju teksturu. Carsko meso bilo je sočno i raspadalo se već na dodir, a dodaci taman ljutkasti.

image
Privatna Arhiva


Glavna jela, Soijevi ziceri, kako smo ih prozvali, bila su gotovo bez greške. Tuna Poke sa sushi rižom, tunom, spicy umakom, zrnima edamame mahuna, shiitake gljivama i daikonom dolazi u povećem izdanju, pa čak i ako ste dovoljno gladni, uz predjelo teško da ćete uspjeti u potpunosti isprazniti obilno popunjen tanjur. Omjer svih dodataka na tanjuru bio je dobar, a osim svježe tune, posebno nas je oduševila eksplozija okusa u shiitake gljivama. Kada bismo morali naglasiti jedan nedostatak, bila bi to činjenica da bismo voljeli da je zdjela s Tuna Pokeom za stol stigla ipak malo hladnija; u tom bismo je slučaju prozvali savršenim, laganim, a zasitnim odabirom za vruće ljetne dane.

image
Privatna Arhiva


Pad thai s mariniranim pilećim zabatkom, rižinim rezancima, tofuom, kineskim kupusom i kikirikijem dobar je odabir ako ne želite previše eksperimentirati. Piletina je sočna i ima je dovoljno, tofu je sjajno začinjen, a okusi su taman pogođeni.

image
Privatna Arhiva


U Soiju smo probali i vrlo dobar koktel Bermet+, s bermetom, sojuom od jagode i limunskom travom (38 kuna), te domaći hladno infuzirani zeleni i crni čaj s dodatkom limunske trave, pomela i ružičastog papra (15 kuna), za koji bismo ipak voljeli da je nešto jačeg okusa. U ponudi je još nekoliko koktela, inače s potpisom Vedrana Gulina, cijene kojih se kreću od 38 do 45 kuna. Posebno zanimljivo za ljetne dane zvuči onaj s mangom, tekilom, pjenušcem i sodom. Uz domaće gazirane napitke, tu je još i klasičan izbor pića kao što su pivo, vino i rakije.

image
Privatna Arhiva


Uz pobrojana jela, ovdje možete isprobati i ramen u dvije varijante, Tonkotsu s carskim mesom (65 ili 80 kn, ovisno o porciji) te Khao Soi s piletinom (72 kune), zatim superpopularnu Katsu piletinu (65 kuna), zeleni curry (75 kuna), Dan Dan noodlese s mljevenom svinjetinom (75 kuna) te Kung Pao (75 kuna). Od predjela, uz gyoze s piletinom i tofuom (45 kuna) i bao bunse sa svinjetinom, piletinom (38 kuna) i jastogom (48 kuna), tu su još i kozice u panko mrvicama s majonezom od wasabija i korijandra (58 kuna). Iako smo desert ovaj put preskočili, ovdje inače najradije biramo sjajan Sticky Toffee, topli kolač od datulja sa sladoledom (32 kune), a u ponudi su još i riža s umakom od kokosa i sorbetom od manga (45 kuna) te Matcha Anko, matcha sladoled s azuki pastom i crumbleom od crnog sezama (38 kuna).

Soi Fusion

Ilica 50, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:52