Ovih sparnih dana u Zagrebu bili smo u potrazi za utješnom hranom. Takvih restorana u gradu ima pregršt, no malo ih dosljedno drži kvalitetu hrane i usluge. Jedan od rijetkih je, već pet godina, Ježeva kućica na rubu maksimirske šume. Ježeva kućica otvorena je u ruhu istoimene basne, jedne od ljepših napisanih na ovim prostorima, pa je sukladno tome i vizualni identitet restorana vrlo tradicionalan, ali topao.
Čim smo sjeli za kutni stol na vanjskoj terasi s pogledom na šumu, prišla je ljubazna i uigrana konobarica koju mnogi gosti očito poznaju, što sugerira da tamo radi godinama. Uručila nam je jelovnik koji je sezonski i kratak, s nekoliko stalnih hitova, pa smo preporuke prepustili njoj i odlučili probati štošta. Vrijedi spomenuti da nas je upozorila na veličinu porcija, odnosno nije nas htjela navući da naručimo jela više nego što je potrebno. Vinska lista nije impresivna, pa smo uzeli čašu vina kuće (Šoškić Pinot crni, 2 € po čaši), dok je izbor piva nešto širi.
Započeli smo s goveđom juhom (4,80 €). Vrlo srčanom, ozbiljnom, bez naznaka vegete i sličnih pripravaka kojima se mnogi restorani služe. Komadići govedine u juhi bili su mekani, tjestenina čvrsta, a mrkva taman al dente koliko treba.
Ubrzo su stigli biftek tartar (17 €) i mediteranska riblja plata za dvoje (22 €). Biftek je solidan, blaže začinjen nego što preferiramo, čvrste strukture i lako maziv, s dobrim kontrastom hrskavih, pucketavih pepperdropsa. Kruh uz tartar bio je vrlo dobar, lijepo zapečenih korica, hrskav, na masniju stranu.
Plata je bila izvrsna i zbog nje se sigurno vraćamo. Salata od hobotnice perfektno je začinjena, s mesnatim kaparima, marinirani inćuni su fantastični, a pašteta od bakalara vrlo blago, ali precizno začinjena. Ukiseljeni motar kojeg se može pronaći fino balansira masnoću i daje svježinu, pa cijela plata djeluje iznimno svježe i zaokruženo, a i na njoj se nalaze hrskavi pepperdropsi.
Ježeva gurmanska pljeskavica (17 €) s razlogom nosi svoje ime - podatna je, sočna i debela, s finom dimljenom notom. Uz krasan, nježan kajmak, hrskav špek i obilnu porciju prženih krumpira, čini pošten, punokrvan obrok.
Patka s mlincima (17 €) nastavlja niz sočnih, bogatih jela. Patka je onakva kakvu sam Bog zapovijeda, bogatog, mekanog mesa, kožice koja se topi u ustima, mirisa koji mami na zalogaj više. Mlinci su pravilno pofureni i upili taman onoliko masnoće koliko treba, nisu teški ni gumasti, ostaju čvrsti pod zubom. Vrlo utješno jelo.
Hit kuće, janjeća koljenica s kremom od batata (27 €), dolazi u velikodušnoj porciji. Vizualno atraktivna, ustima umiljata, bogata, slana i mamljiva, ali za nijansu čvršća nego što bi trebala biti. Krema od batata je vrlo dobra, sa slatkoćom koja lijepo kontrira slanoći i intenzitetu janjetine.
Iako smo bili dobrano siti, kušali smo tri deserta; dnevnu i voćnu tortu (5 €) te pitu od jabuka (4,50 €). Komad tiramisua bio je vrlo lagan, mekan, s osjetnom količinom alkohola, torta s karamelom, bademima i voćem bila je još i bolja, bogata i sočna. Najbolja je ipak bila fantastična pita od jabuka, s nježnim karameliziranim punjenjem, čvrstim oklopom biskvita, koji čini svaki zalogaj hrskavim.
Usluga je ovdje baš fantastična, topla, sveznajuća i prisutna. Naša konobarica manevrirala je brojnim gostima s nepodnošljivom lakoćom postojanja, a bokal s vodom ni u jednome trenutku nije nam bio prazan.
U Ježevu ćemo se kućicu vratiti još puno puta, a svratite i vi. Cijene su ovdje vrlo korektne, porcije obilne, hrana sočna i oku privlačna te utješna. Ambijent je domaći, a iskustvo posjeta pamtljivo. Topla preporuka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....